Pedagogi: Bērnu disciplīna skolās ir problēma (27)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantheraMedia/Scanpix

Latvijas Universitātes Pedagoģijas, psiholoģijas un mākslas fakultātes (LU PPMF)  Pieaugušo izglītības centrs 7.novembrī rīko ikgadējo rudens konferenci «Atbalsts pozitīvai uzvedībai», kuras tēma šogad ir «Uzvedības grūtības vai uzvedības traucējumi - kā atpazīt un ko darīt?», portālu «Apollo» informēja LU PPM asociētā profesore Dita Nīmante. 

Šī gada konferences tēma ir piesaistījusi vairāk kā 130 jaunu un pieredzējušu pedagogu interesi, kas liecina par skolas izaicinājumiem strādāt ar jaunām metodēm bērnu problemātiskās uzvedības novēršanai. Konferences norises vieta Latvijas Universitātes (Raiņa bulvāris19, Rīga) Mazais auls.

2015. gada DNB barometrs uzrādīja, ka visvairāk sabiedrību uztrauc disciplīnas trūkums skolās. Kā atzīst konferences dalībnieki savos pieteikumos - uzvedības grūtības un traucējumi pašlaik ir ļoti aktuāls jautājums. Skolotājiem trūkst zināšanu, kā atpazīt - vai bērns nespēj (veselības vai kā cita dēļ) vai negrib labi uzvesties?

Skolotājiem bieži trūkst padoma, kā pārliecināt vecākus, kuri neatzīst, ka bērnam ir problēmas ar uzvedību, bet vaino skolotājus, kuri nesaprot vai nepieņem šo bērnu? Praksē skola diferencē uzvedības grūtības un uzvedības traucējumus, taču vecāki to atstāj izglītības iestādes ziņā, ar skolu nesadarbojas, citas institūcijas ignorē.

Ko darīt skolotājam, ja bērnam mājās viss ir atļauts, arī nodarīt pāri citiem? Skolotāji meklē risinājumus, cenšas saprast, kā strādāt komandā, iesaistot atbalsta speciālistus, vecākus, lai risinātu problēmas. Taču tas ne vienmēr izdodas. Nereti rodas jautājums, cik daudz skola un skolotāji var un drīkst iesaistīties, izteikt vecākiem savu viedokli par iespējamo uzvedības traucējumu diagnosticēšanas nepieciešamību? Skolotājus uztrauc, vai iekļaujot skolā skolēnus ar smagiem uzvedības traucējumiem ir iespējams nodrošināt pārējo bērnu tiesības uz drošu vidi.

Uz šiem un citiem jautājumiem konferences pirmajā daļā atbildēs psiholoģe, Rīgas 5. internātpamatskolas direktore Iluta Vilnīte, kas sniegs padziļinātu izpratni par to, kā praksē diferencēt uzvedības grūtības no uzvedības traucējumiem, kāda uzvedība liecina, ka bērnam ir uzvedības grūtības un kāda - ka ir uzvedības traucējumi, cik pārejošas ir uzvedības grūtības un uzvedības traucējumi, kas ir uzvedības grūtību un uzvedības traucējumu iemesli, kādi ir izplatītākie specializētie atbalsta veidi bērniem ar uzvedības traucējumiem.

Savukārt konferences otrajā daļā dalībnieki uzzinās, kā šos jautājumus plāno risināt trīs Eiropas Sociālā fonda atbalstītie projekti: (1) Valsts izglītības satura centra īstenotais ESF projekts «Kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobācija un ieviešana»; (2) Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Konsultatīvās nodaļas īstenotais ESF projekts «Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē»; (3) Izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts dienesta īstenotais ESF projekts «Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus». Par projektu aktivitātēm un plānotajiem rezultātiem informēs VISC pārstāve Zane Oliņa, IKVD vadītāja Inita Juhņēviča un VBTAI Konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Millere.

«Atbalsts pozitīvai uzvedībai» rudens konference 2016. gada 7.novembrī

Konferences tēma: «Uzvedības grūtības vai uzvedības traucējumi - kā atpazīt un ko darīt?»

Pasākuma norises vieta: Latvijas Universitātes (Raiņa bulvāris19, Rīga) Mazais auls.

Darba kārtība

  • 9.00- 10.00 Reģistrācija (LU galvenās ēkas 2. stāvā pie Mazā aula)
  • 10.00 - 10.15 Konferences atklāšana

LU PPMF dekāne, prof. Malgožata Raščevska

  • 10. 15.- 10.30 Ievads konferences tēmā saistībā ar programmu «Atbalsts pozitīvai uzvedībai»

LU PPMF asoc.prof. Dita Nīmante

  • 10.30 - 11.45 «Uzvedības problēmas un uzvedības traucējumi - kāpēc, kā nośķirt un ko darīt?»

Psiholoģe Iluta Vilnīte

  • 11.45- 12.00 Jautājumi un atbildes
  • 12.00 - 12.30 Kafijas pauze (LU kafejnīcā, pagrabstāvā)
  • 12.30 - 14.30 Informācija par ESF projektiem kā par atbalstu skolām audzināšanas jautājumos un uzvedības problēmu risināšanā
  • 12.30 - 13.00 Par Izglītības kvalitātes novērtēšanas valsts dienesta īstenoto ESF projektu «Samazināt priekšlaicīgu mācību pārtraukšanu, īstenojot preventīvus un intervences pasākumus».

IKVD vadītāja Inita Juhņēviča

  • 13.00 - 13.30 Par Valsts izglītības satura centra īstenoto ESF projektu «Kompetenču pieejā balstīta vispārējās izglītības satura aprobācija un ieviešana».

Projekta pārstāve Zane Oliņa

  • 13.30 - 14.00 Par Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijas Konsultatīvās nodaļas īstenoto ESF līdzfinansēto projektu «Atbalsta sistēmas pilnveide bērniem ar saskarsmes grūtībām, uzvedības traucējumiem un vardarbību ģimenē»

Konsultatīvās nodaļas vadītāja Inga Millere

  • 14.00 - 14.30 Jautājumi un atbildes
  • 14.30 Konferences noslēgums
Komentāri (27)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu