Laikraksts: Tramps Putinam Ukrainu pasniegs kā ēdienu (167)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/Scanpix

Jau pavisam drīz vienīgais Krievijas kara lidmašīnu kuģis «Admiral Kuzņecov» atkal dosies cauri Lamanša šaurumam, esot biezos dūmos, un pildīs savu misiju - kļūstot par Sīrijas bombardēšanas platformu. Ar šī kuģa novešanu no Sīrijas kara «teātra» skatuves, Kremlis sūta Baltajam namam signālu - Putins ir gatavs darījumam ar ASV, pirmdien raksta Britu laikraksts «Times» publikācijā «Naivais lielais darījums». 

Šis darījums var lieti palīdzēt Bašaram Asadam saglabāt varu Sīrijā, un tas uztrauc laikrakstu, līdzīgi kā nebeidzamie draudzīgie Donalda Trampa žesti, kas veltīti Vladimiram Putinam.

«Trampa nebeidzamie Putina slavinājumi, kā arī dažāda veida Maskavas aizsargāšana no kritikas un Kremļa lomas samazināšana ASV prezidenta vēlēšanās norāda uz to, ka Tramps «sagatavo ceļu», ko izmantot kopā ar Kremli,» norāda «Times».

Trampa ārpolitiskās prioritātes sevī ietver teroristiskās organizācijas «Islāma valsts» sagraušanu, Irānas kā Tuvo austrumu reģiona destabilizētāja lomas samazināšanu, kā arī ekonomiskā un militārā sacensība ar Ķīnu. Krievija šādā gadījumā var pat palīdzēt ASV, apmaiņā pret to saņemot atzīšanu kā pasaules lielvaru.

«Šim scenārijam īstenojoties, pasaule izjutīs toksiskas sekas - Tramps Putinam Ukrainu pasniegs kā ēdienu - sadalītu. Pēc analītiķu domām, Putina - Trampa darījums Ukrainas jautājumā noņems Krimas statusu no dienaskārtības vismaz uz 20 gadiem, kā arī atvieglos Krievijas lomu Doņeckas un Luhanskas apgabalos. Ar Krievijas aneksiju klusi samierināsies,» brīdina «Times» precizējot, ka arī sankcijas, visticamāk, tiks atceltas.

Tajā pašā laikā Eiropā «būs ideālisma kalngals uzskatīt, ka Putins kādreiz kļūs par godīgu Ukrainas stabilitātes garantu». Savukārt Tuvajos Austrumos kompromiss par Putinu, pēc «Times» ieskatiem, ir iespējams. Ne Vašingtona, ne Maskava nenožēlo to, ka Irānai ir visai stipra ietekme Sīrijā, un tādēļ jaunā ASV prezidenta administrācija var piekrist Asada palikšanai pie varas, kā arī Krievijas dalībai cīņā pret «Islāma valsti».

Tramps piedāvā Putinam atbrīvoties no izstumtā statusa, taču tajā pašā laikā neprecizē, ko viņš vēlas apmaiņā pret to. Kā raksta pats Tramps savā bestsellerā «Darījuma māksla», tā ir vāja pozīcija. Laikraksts norāda, ka Trampam būtu labi jāsagatavojas «nogurdinošām pārrunām par pasaules konfliktu atrisināšanu».

Komentāri (167)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu