Turcija brīdina Grieķiju par «provokācijām» (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Turcija ir apsūdzējusi Grieķiju provokatīvās darbībās, brīdinot, ka nebūs atpakaļceļa, ja spriedze tiks saasināta, tā komentējot saspīlējumu teritoriālo strīdu jautājumā.

Spriedze abu NATO dalībvalstu starpā pieauga pagājušajā nedēļā, kad Grieķijas Augstākā tiesa nobloķēja astoņu turku virsnieku izdošanu Turcijai, kur viņi apsūdzēti par līdzdalību pagājušā gada jūlijā notikušajā apvērsuma mēģinājumā.

Šis solis saniknojis Turciju, kas solījusi pārskatīt attiecības ar Grieķiju.

Grieķija trešdien ziņoja, ka Turcijas militārās lidmašīnas masveidā esot lidojušas virs Egejas jūras centrālās un dienvidu daļas.

Grieķijas aizsardzības ministrs Pans Kammens Turcijas rīcību nosaucis par «kovboju ķēmošanos».

Turcijas ārlietu ministrs Mevlits Čavušolu laikrakstam «Hurriyet» savukārt norādīja, ka Ankara esot rīkojusies «saprātīgi».

«Grieķija ilgu laiku ir darījusi provokatīvas lietas. Mēs rīkojamies saprātīgi, tādēļ attiecībās ar mūsu kaimiņiem nav spriedzes,» laikraksts citēja ministra teikto.

«Mēs zinām, kā dot nepieciešamo atbildi, [Grieķijas aizsardzības] ministra pieeja nav jauna (..) ja situācija saasināsies, nedod Dievs, ja notiks nevēlams incidents, atpakaļceļa nebūs,» uzsvēra Čavušolu, gan neprecizējot, ko viņš ar to bija domājis.

Grieķija un Turcija 1996.gadā nonāca tuvu karadarbībai strīdā par neapdzīvotām saliņām Egejas jūrā.

Abām valstīm ir liela loma Eiropas migrācijas krīzes risināšanā, un Eiropas Savienība (ES) ir atkarīga no vienošanās ar Turciju par nelegālās imigrācijas apkarošanu.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu