Apstrīdēta ideja, ka Sātans ir ļaunuma iemiesojums (291)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: PantherMedia / Scanpix

Kalifornijas universitātes profesors Henrijs Ansgars Kellijs (Henry Ansgar Kelly) pēc 40 gadus ilgas Bībeles pētīšanas nonācis pie secinājuma, ka nav nekāda pamata uzskatīt Sātanu par ļaunuma iemiesojumu, vēstīts izdevumā «Express».

Profesors pārmet kristiešiem, ka tie nepareizi interpretējuši Bībelē rakstīto, uzskatot, ka Sātans ir centies darīt ļaunu.

Sīkāk izpētot Bībeles tekstus, nav atrodams neviens piemērs, kas liecinātu par Sātana ļaunajiem nodomiem. Gluži otrādi – Sātans ir centies darīt labu, bet ticis pamatīgi pārprasts.

«Bībelē nav atrodami piemēri, kas atbalstītu uzskatu, ka Sātans ir ļauns. Rūpīgi izpētot Bībeles tekstus, ir redzams, ka, lai arī ar drastiskām metodēm, tomēr Sātana galvenais mērķis ir atklāt pārkāpumus un noziegumus. Nav pamata uzskatīt, ka Sātans ir novērsies no Dieva, jo viņa fundamentālie mērķi joprojām saskan ar Dieva mērķiem,» skaidroja Kellijs.

Sātana nepareizā interpretācijā profesors vaino 3. gadsimta filozofu un teologu Aleksandrijas Origenu, kurš savā slavenākajā darbā «Par pamatlietām» (De Principiis) piemin, ka Lucifers ir tas pats, kas Sātans.

«Vecajā Derībā nekas par to neliecina. Visticamāk, kristieši ir pārpratuši, sajaukdami Luciferu ar Sātanu. Lucifers no latīņu valodas nozīmē «gaismas nesējs», un Vecajā Derībā tas kalpo kā atsauce uz kādu Babilonijas tirānu, kurš ir «nomests uz zemes»,» piebilda Kellijs.

Kellijs arī skaidro, ka Vecajā Derībā aprakstītā Lucifera nokrišana no debesīm nav viennozīmīga un var attiekties arī uz cilvēkveidīgu būtni nevis tikai uz Sātanu.

Vēl lielāks pārpratums ir ar stāstu par Ādamu un Ievu, kurā par Sātanu tiek uzskatīta čūska.

«Nekur Vecajā vai Jaunajā Derībā nav minēts, ka čūska ir Sātans. Visi apgalvo, ka brīdī, kad Sātans nonāk līdz Jaunajai Derībai, viņš ir kļuvis par Dieva ienaidnieku, tomēr nav pilnīgi nekāda pamata šādam uzskatam,» komentēja Kellijs.

Komentāri (291)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu