Īrija deportēs uz Latviju par piekaušanu līdz nāvei notiesāto bijušo policistu (114)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Steve Rhode, CC BY-NC-ND 2.0

Īrija deportēs uz Latviju bijušo policistu Juri Vingri, kurš Latvijā notiesāts par izvarošanā vainota vīrieša piekaušanu līdz nāvei, vēsta laikraksts «The Irish Sun».

Vingris uz Latviju tiks nosūtīts oktobrī pēc tam, kad viņa sieva Īrijā būs laidusi pasaulē bērnu.

Īrijas Augstās tiesas tiesnese Ailīna Donelija pieņēmusi lēmumu par Vingra deportēšanu. Vingris, kurš bijis iesaistīts lietās pret organizētās noziedzības bandām, iebilda pret atgriešanos Latvijā.

Vingra advokāts Kierans Malholands apstiprināja, ka viņa klients ir pārliecināts, ka viņa dzīvība būs apdraudēta, ja viņu nosūtīs atpakaļ uz Rīgas Centrālcietumu izciest sešu ar pusi gadu ieslodzījumu, kas viņam piespriests par slepkavību.

Advokāts pauda vilšanos par tiesas lēmumu, norādot, ka Vingris uz dzīvi Īrijā pārcēlies, «lai sāktu jaunu nodaļu savā dzīvē».

Vingris lūgumu palikt Īrijā izteica pēc tam, kad pērn 29. jūlijā tika izdots Eiropas Savienības orderis viņa aizturēšanai.

Apsūdzības rakstā Vingris un trīs pārējie apsūdzētie - Alvils Lipņickis, Ringolds Meļķis un Ivars Straume - tiek vainoti par fizisku spēku un vardarbību pret izvarošanā vainoto Juri Vēdzi un viņa paziņu Valēriju Čubrēviču.

Apsūdzības rakstā teikts, ka policisti Ļipņickis, Vingris, Straume un Meļķis 2002. gada 26. jūlijā informēja savas nodaļas priekšnieka vietas izpildītāju, ka vēlas piedalīties smaga nozieguma - izvarošanas - atklāšanā, un teica, ka cietusi kāda viņu paziņa. Iesniegumu par izvarošanu bija uzrakstījusi Vingra māsa.

Pēc tam viņi devās uz māju Rīgā, Lubānas ielā 61, kur tobrīd atradās mājas saimnieks Vēdze un viņa viesis Čubrēvičs. Abi vīrieši gulējuši. Policijas darbinieki bez atļaujas iegāja mājā, lietojot spēku, izveda no mājas abus vīriešus un iesēdināja vieglajā automašīnā. Aizturētie tika nogādāti Rīgas 23. policijas nodaļā.

Vēdze, kurš no kāda sitiena bija zaudējis samaņu, tika ievietots aizturēšanas kamerā, bet Čubrēviču policisti aizveda uz kādu vietu netālu no Rumbulas dzelzceļa stacijas, kur smagi piekāva.

Pēc tam Čubrēvičs tika vests atpakaļ uz 23.policijas nodaļu. Pa ceļam viņš no gūtajām traumām nomira. Čubrēvičam eksperti konstatēja daudzus smagus miesas bojājumus galvā un ķermenī, kā arī spēcīgu asinsizplūdumu smadzenēs. Eksperti noteikuši, ka cietušā nāves iemesls bija visas gūtās traumas kopumā.

Vingris vairākus mēnešus pavadīja apcietinājumā, līdz 2003. gadā līdz ar pārējiem apsūdzētajiem tika attaisnots, tomēr pēc vairākkārtējām pārsūdzībām 2014. gadā Augstākās tiesas Krimināllietu departaments nolēma, ka viņam jāpavada ieslodzījumā seši gadi seši mēneši. Pārējiem trim lietā apsūdzētajiem piemērota brīvības atņemšana uz pieciem gadiem.

Krimināllieta par izvarošanu nozieguma sastāva trūkuma dēļ tika izbeigta, bet disciplinārlietā konstatēts, ka minētajiem policistiem nebija tiesību ierasties pie cietušā, lai viņu aizturētu. Policistiem tika piemērots disciplinārsods, un viņi atbrīvoti no darba iekšlietu iestādēs.

Komentāri (114)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu