Krievijas aizsardzības ministra vietnieks skaidro mācību «Zapad» nosaukuma un manevru galveno jēgu (937)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Ceturtdien, 14. septembrī sākas Krievijas - Baltkrievijas militāro mācību «Zapad 2017» aktīvā fāze. Kā Vācijas medijam «Deutsche Welle» skaidroja Krievijas aizsardzības ministra vietnieks Aleksandrs Fomins, mācībām ir mierīgs un aizsardzības stiprināšanas raksturs, bet nosaukums (tulkojumā no krievu valodas - Rietumi, - red.) nav jāuztver kā manevru mērķis. 

Pēc Fomina vārdiem, Krievija «nekādā gadījumā» negrasās īstenot iebrukumu kādā no robežvalstīm. «[Mācību nosaukumu] «Zapad» nevajag uztvert plašā, politiskajā nozīmē kā ģeogrāfisku terminu, kas ietver sevī Rietumvalstis, Eiropas Savienības vai NATO valstis. «Zapad» - tas nozīmē Krievijas, Baltkrievijas rietumus,» skaidroja Fomins.

Uz jautājumu, vai Austrumeiropas iedzīvotāji var gulēt mierīgi saistībā ar šīm mācībām, Fomins atbildēja: «Protams! Es to runāju pilnīgi nopietni».

Kā norādīja Fomins, galvenais mācību «Zapad» mērķis ir «atstrādāt galvenos paņēmienus cīņā ar terorismu», noraidot Ukrainas bažas, ka mācības var pāraugt uzbrukuma operācijā.

Līdzīgu paziņojumu izteicis Rietumu militārā apgabala ģenerālpulkvedis Andrejs Kartapolovs. «Atbilstoši iecerei, reģionālajiem spēku grupējumiem ir jācīnās ar teroristiskām grupām, kuras iekļuvušas sabiedrotās valsts teritorijā, lai veiktu teroraktus. Scenārijā paredzēts, ka ekstrēmisti regulāri iegūst materiāli tehnisko palīdzību no jūras un gaisa. Šādos ātri mainīgos apstākļos tiks atstrādāta vadība pār spēkiem, kā arī sadarbības organizācija, svarīgu valsts un militāro objektu sargāšana, kas atrodas Kaļiņingradas apgabalā un Baltkrievijas Republikā. Vienu vārdu sakot - mācību scenārijam nav nekā kopīgu ar ārzemēs tiražētajām tēzēm,» teica Kartapolovs.

Pirms gada, kad tika paziņotas mācības «Zapad 2017», Krievijas aizsardzības ministrs Sergejs Šoigu teica, ka scenārija izstrādē tiek ņemta vērā situācija, kas saistīta «ar NATO aktivitātes pastiprināšanos sabiedrotās valsts (Baltkrievijas) robežu tuvumā». «Alianses centieni uzspiest savu gribu citām valstīm izjauc stratēģisko stabilitāti un piespiež Krieviju pieņemt atbildes mērus,» pirms gada teica ministrs.

«Zapad 2017» aktīvā fāze notiks no 14. - 20. septembrim Baltkrievijā, kā arī trijos Krievijas poligonos. Pēc oficiālajiem datiem, šajos manevros piedalīsies 12 700 karavīru.

NATO norādīts, ka mācībās «Zapad 2013» Krievija izmēģināja specvienības operācijas un veica pārbaudes manevriem, kādi dažus mēnešus pēc mācībām tika izmantoti Krimas aneksijas laikā. NATO sabiedrotie pauduši bažas, ka jaunie manevri var kļūt par agresiju pret Baltijas valstīm.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins šīs bažas nosaucis par izdomājumu, jo pēc viņa vārdiem, Krievija «negatavojas nevienam uzbrukt». «Eiropā ir 300 miljoni cilvēku, visi NATO locekļi. ASV ir 600 miljonu cilvēku. Krievijā ir apmēram 146 miljoni iedzīvotāju, tādēļ ir smieklīgi par to runāt,» 2016. gada oktobrī teica Putins.

Komentāri (937)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu