Vācijas pusaudžu «džihādistu līgavai» Irākā var draudēt nāvessods (47)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/Scanpix

Irākas premjerministrs paziņojis, ka pusaudžu «džihādistu līgavai» no Vācijas var draudēt nāvessods par iesaistīšanos «Isis» darbībās, vēsta izdevums «The Independent». 

16 gadīgās Lindas Venzelas liktenis tagad atrodas Irākas tiesvedības procesa rokās, norāda premjerministrs Haiders al Abadi.

Pusaudze tika atrasta Irākas spēku ofensīvas laikā Mosulā, slēpjoties pagrabā.

Viņa aizbēga no mājām Austrumvācijā, lai pievienoties «Islāma valstij» Irākā pēc tam, kad bija komunicējusi ar ekstrēmistiem internetā. Patlaban meitene atrodas cietumā Bagdādē, kur gaida tiesu, kas lems, vai viņai tiks piespriests nāvessods, pakarot.

«Jūs zināt, ka pusaudži, saskaņā ar dažiem likumiem, ir atbildīgi par savu rīcību, īpaši gadījumos, ja tas skar nevainīgu cilvēku nogalināšanu,» intervijā «Associated Press» norādījis Irākas premjerministrs.

2016. gadā Irākā tika izpildīti 88 nāvessodi, pakarot un daudzi cilvēki sodīti par terorismu.

Vācijā pusaudzei varētu tikt piespriests cietumsods no viena līdz desmit gadiem. Vācijas Ārlietu ministrs iepriekš norādīja, ka tiek strādāts pie tā, lai atgrieztu pusaudzi un vēl trīs Vācijas sievietes, kuras ir apcietinātas Irākā, bet šobrīd starp abām valstīm vēl nav izdošanas līgumu.

Irākiešu žurnālists Amirs Musaveis, kurš satika pusaudzi pirms arestēšanas, norādīja, ka viņa ir pārgurusi un viņai ir savainota kāja. «Man nav sajūtas, ka viņa saprot, ko viņa ir izdarījusi un kas viņu tālāk sagaida,» norādīja žurnālists. «Viņa tikai teica, ka grib mājās, kā pēc ceļojuma, kas nav izdevies.» Tāpat viņš norādīja, ka meitene tiekoties bijusi musulmaņu tradicionālajā galvassegā, kas norādot, ka viņa joprojām atrodas džihādistu ietekmē.

Linda, kas nāk no Saksijas, Vācijā, tiek turēta Bagdādē ar simtiem citu ārvalstu sieviešu aizdomās par sadarbību ar «Islāma valsti» teroraktu organizēšanā, paziņojušas Irākas amatpersonas.

Pusaudzei bija tikai 15 gadi, kad viņa bēga no savas dzimtenes, lai gan tagad viņa atzinusi žurnālistiem, ka nožēlo, ka jelkad devusies uz Irāku. «Es vēlos atpakaļ pie savas ģimenes. Es gribu tikt ārā no kara, prom no ieročiem un trokšņa,» teikusi Linda.

Viņas vīrs ticis nogalināts neilgi pēc tam, kad viņi ieradās Mosulā.

Irākas premjerministrs norādīja, ka Irākas spēki aizturējuši 1333 sievietes un bērnus, kas piedalījās kurdu spēku ofensīvā, lai atbrīvotu Mosulu. Tostarp ir sievietes no Francijas, Beļģijas, Sīrijas un Irānas.

Līdz šim Irāka ir repatriējusi mazāk nekā 100 cilvēkus, bet premjerministrs norāda: «Nav mūsu interesēs paturēt ģimenes un bērnus mūsu valstī, ja viņu valstis ir gatavas tos pieņem.»

Komentāri (47)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu