Atrisināta Austrālijas vēstures mīkla - zemūdenes pazušana pirms 103 gadiem (79)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: SCANPIX/REUTERS

Atklāta viena no Austrālijas lielākajām vēstures mīklām - jūras flotes pirmās zemūdenes «HMAS AE-1» pazušana pirms 103 gadiem. Zemūdene bez pēdām pazuda netālu no Papua-Jaungvinejas krastiem. Tajā atradās 35 apkalpes locekļi no Austrālijas un Lielbritānijas, vēsta raidorganizācija BBC.

Lai arī zemūdene nogrima 1914.gadā, tās meklēšana turpinājās vairāk nekā simt gadus. 13.meklēšanas misija beidzot vainagojās ar panākumiem - zemūdene tika atrasta ūdeņos netālu no Jorkas hercoga salām Papua-Jaungvinejā.

«Šis ir viens no nozīmīgākajiem atklājumiem Austrālijas jūras spēku vēsturē,» ceturtdien paziņoja aizsardzības ministre Marisa Peina. 

Tā bija pirmā zemūdene, kas pazuda Pirmā pasaules kara laikā, un «nozīmīga traģēdija, ko izjuta mūsu valsts un sabiedrotie», norāda Peina.

Meklēšanā tika izmantots zemūdenes drons, kas peldēja 40 metrus virs jūras dibena. Vraks tika atrasts vairāk nekā 300 metru dziļumā.

Glābēju komanda sarīkoja piemiņas mirkli zemūdenes apkalpei, kas gāja bojā.

Valdība plāno sazināties ar apkalpes locekļu pēctečiem un organizēt piemiņas pasākumus.

«Varbūt vēlāk arī uzzināsim, kas izraisīja zemūdenes nogrimšanu,» piebilda Peina.

Komentāri (79)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu