Sirsnīgākās kafejnīcas Rīgā radītāja: tas ir veltījums dēliņam Kurtam, kurš slimo ar epilepsiju

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Instagram

Mazais Kurts nespēj staigāt, runāt, turēt rokās priekšmetus, bet māk sist plaukstiņas, sūkāt īkšķīšus un, kad mamma viņu šūpo mūzikas ritmā turpat Barona ielā, smaidīt tā, ka vaigos pavīd burvīgas bedrītes. Māmiņa jaunākajā žurnālā "Ieva" stāsta, kāpēc radījusi savu kafejnīcu.

Sirsnīgākā kafejnīca Rīgā - tā klienti dēvē kafijas namiņu "Kurts Coffee", kurā bieži rosās trīs bērnu māmiņa Ketija Karlsone (29). Tā ir veltījums dēliņam Oliveram Kurtam (6). Kurts ir puisēns ar īpašām vajadzībām, viņam trīs mēnešu vecumā konstatēta smaga neārstējama slimība - epilepsija. (..)

Nopelnītie līdzekļi palīdzēs Kurta aprūpes un rehabilitācijas procesā. Cilvēku plūsma pie namiņa ir nemitīga - kāds, skrienot garām, iemet naudu Kurta krājkasītē, nemaz nesagaidījis kafiju, cits, apvaldot asaras, palūdz ledus latte un izsaka apbrīnas pilnus vārdus. «Turieties» - izskan visbiežāk. 

«Kurts, kā es saku, ir mans čubināmais bērns. Viņš smaida reti, un es kā mamma lienu ārā no visām ādām, lai redzētu bērnā prieku. Visbiežāk viņš ir domīgs, iedziļinājies savā iekšējā pasaulē. Mums svarīgākais ir radīt viņam labsajūtu,» iesāk Ketija. (..)

Ikdienas sadzīve ar īpašo bērniņu 

Māmiņa stāsta par slimības izpausmēm: «Tas viss ir milzīgs stress, ir jāmāk rīkoties attiecīgajās situācijās. Ja lēkmi noķer pašā sākumā, mēģinām mazo izsist ārā no tās, saspiežot rociņu vai kājiņu, strauji iepūšot sejā gaisu. Tā būtībā ir elektrība, kas sakrājas, un kaut kur tai ir jānovadās, jānotiek izlādei. Ir konkrētas zāles, kuras sākotnēji palīdzēja, bet tagad ir bezjēdzīgas. (..)

Tā kā tā ir migrējoša parciāla epilepsija, lēkmes var būt dažādas. Reiz viņš sāka smieties. Bērns pilnā balsī histēriski smējās 12 stundas pēc kārtas. No malas izskatās jauki un mīļi, bet mēs saprotam, ka nu jau vairs nav normāli. Mazais no zālēm kļūst ļengans un turpina smieties, pašai asaras birst un nezini, ko darīt.» (..)

 

Sadarbībā ar Latvijas Universitātes Sociālo zinātņu fakultātes studentiem ir tapis video par “Kurts Coffee” un problēmām, ar ko saskaras bērni ar īpašām vajadzībām. Un jau šo svētdien, 5.augustā, notiks pasākums ģimenēm, kura ietvaros laikā no 12 līdz 17 Bastejkalnā tiks organizētas dažādas radošās darbnīcas, balvu izlozes, kā arī tikšanās ar kafijas namiņa īpašo Kurtu. Nāc draudzēties! ?

A post shared by KURTS c o f f e e (@kurtscoffee) on

«Gribu cilvēkiem atgādināt, ka Kurts Coffee nav ziedojumu namiņš un mēs nevācam naudu konkrētam mērķim. (..) Ziedot.lv mēs vācām līdzekļus, lai atļautos īpašās aprūpes auklīti, tomēr kafijas namiņa mērķis ir Kurtam izveidot krājkontu. (..)

Mana šābrīža vēlēšanās ir nodrošināt savam bērniņam maksimāli labāko, ko varu. Dzīvot, priecāties kopā ar dēliņu tik ilgi, cik mums viņš ir dots.» 

Aicinām atbalstīt ģimeni arī tevi!

Visu interviju lasi jaunākajā žurnālā "Ieva".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu