Lai pēc iespējas ilgāk varētu uzglabāt konservējumus, jāievēro daži ļoti svarīgi nosacījumi. Noskaidro, kā izvairīties no iecienīto salātu sarūgšanas un pelējuma kārtas mīļākā ievārījuma burciņā.
Svarīgi noteikumi, kas jāievēro konservējot
Kārtīga produktu atlase
Viss atkarīgs no tā, ko plāno ieziemot - gatavosi kompotu, sālīsi gurķus vai gatavosi salātus - rūpīgi atlasi sastāvdaļas. Dārzeņiem, augļiem, ogām, sēnēm jābūt svaigiem, veseliem, bez jebkādām aizdomām par bojājumiem (nekādi melni punkti, švīkas, mīkstas iedobes). Un, protams, pirms sākt gatavošanu, visiem produktiem ir jābūt rūpīgi notīrītiem vai kārtīgi nomazgatiem.
Aveņu kompots
Pareiza trauka un vāka izvēle
Obligāts drošas konservēšanas noteikums - hermatizācija. Svarīgi, lai pudeles vai burciņas kakls ir vesels, bez robiem un vāciņš taisns, nesalocīts. Kā pārbaudīt? Ielej burkā vai pudelē ūdeni, uzskrūvē vāku un kārtīgi to sakrati, ja šķidrums netek ārā, hermatizācija būs pietiekoša.
Rūpīga burku mazgāšana
Burkām jābūt ideāli tīrām. Mazgā tās izmantojot dabīgus produktus - sodu vai sinepju pulveri. Svarīgi - izmantotajam sūklim ir jābūt jaunam, lai nepārnestu baktērijas no citas mazgāšanas reizes.
Marinētas gailenes eļļā
Veikt pareizu burku sterilizāciju
Lai kuru no burku sterilizācijas veidiem tu izvēlētos, dari visu rūpīgi un ievērojot drošības noteikumus, jo būs jāsaskaras ar augstu temperatūru.
Pareizi piepildi burkas
Pirms burku pildīšanas tām jābūt sausām. Tās var izžūt pašas, lai veiksmīgak tas notiktu, pēc mazgāšanas novieto tās ar kakliņu uz leju.
Ja burkās pildīsi karstu marinādi vai ievārījumu, arī burkām jābūt karstām - uzkarsēšanai izmanto cepeškrāsni.
Ir arī vairāki viedokli par to, cik pilnai jābūt burkai "līdz pleciņiem" vai līdz vākam. Labāks tomēr būs otrais variants, jo - jo mazāk gaisa burkā, jo mazāka iespēja saskābšanai un citu mikrobu iespējai savairoties.
Vienkāršie konservētie tomāti
Neaizmirsti par atkārtotu sterilizāciju
Kad burkas pilnas, veic atkārtotu sterilizāciju. Atrodi lielu, platu katlu, tā apakšā ieklāj tīru auduma gabalu. Ieliec katlā burkas un arī starp tām vēlams ielikt auduma gabaliņus. Uz burkām uzliec vāciņus, bet nekādā gadījumā neskrūve tās ciet! Katlā, līdz burku "pleciņiem" ielej ūdeni, kas ir tādā pat temperatūrā kā saturs burkā. Uz lēnas liesmas uzvāri ūdeni un karsē burkas 10 - 20 minūtes, atkarībā no burku lieluma.
Ja burkā esi ielējis vārošu ievārījumu vai kompotu, atceries, ka notiks saucamā "pašsterilizācija". Tad vari burkas skrūvēt uzreiz ciet, apgāzt uz vāciņa un tādā veidā ļaut tām atdzist.
Rūpīga burciņu aizskūrvēšana
Ļoti svarīgi ir hermētiska burciņas aizvēršana. Kad esi aizskrūvējis burku, apgāz to kājām gaisā, vari arī paripināt pa galdu un pārbaudi, vai nekas netek ārā. Ja tomēr redzi, ka gar vāciņu nāk ārā marināde, burka jāskrūvē ciet no jauna.
Ņammīgi marinēti gurķīši
Lēna atdzišana
Burkām ir jāatdziest pakāpeniski. Tas ir svarīgi, lai burkas saturā nemestos pelējums un nekas nesāktu rūgt. Uz vāciņiem novietotas burkas ietin segās un ļauj tām lēnām dzist 1 - 2 dienas.
Pareiza uzglabāšana
Protams, ideālākā vieta mājās gatavotu konservējumu uzglabāšanai ir pagrabs. Tiem kam pagrabi nav pieejami ieteicams atrast tumšāko un vēsāko pieejamo telpu, tā lai vismaz nebūtu konkrētā vieta izteikti silta. Vislabākais pagatavotos konservus apēst gada laikā, lai jaunā sezonā tiktu pie svaigiem.
Avots: Kitchenmag.ru