Ieteikumi, kā droši palaist bērnu uz skolu

Sieviete
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Skolas somas, burtnīcas un rakstāmpiederumi tiek gādāti, un skolas formas jau sapostas - kalendārs nemānīgi rāda tuvojamies septembri. Uzzini, kā droši palaist bērnu uz skolu!

Ieteikumi trauksmainajam pirmajam mācību gada mēnesim, lai skolas gaitas sāktu droši. 

Ceļš uz skolu

Jebkura mācību diena skolēnam sāksies ar ceļu uz skolu. Lai jūsu bērns justos droši un pārliecināti, kopā ar bērnu mērojiet šo ceļu un pārrunājiet drošības noteikumus uz ielas un krustojumu šķērsošanu. Izvēlieties īsāko ceļu ar iespējami mazāk krustojumiem. Atgādiniet turēties tālāk no parkiem, neapdzīvotām mājām un nekādā gadījumā nerunāt ar svešiniekiem. Iemāciet viņam savu un jūsu telefonu, mājas un jūsu darba adresi, lai nepieciešamības gadījumā viņš varētu ar jums sazināties.

Ja jūsu bērns tikai šogad sāks skolas gaitas, rēķinieties, ka būs nepieciešams gan pavadīt viņu uz skolu, gan sagaidīt no skolas un, iespējams, tam jums būs nepieciešamas arī kādas palīdzīgas rokas. Savukārt jau lielākiem skolas bērniem lūkojiet pēc kāda tuvumā dzīvojoša drauga, klasesbiedra vai kaimiņbērna, ar kuru kopā viņš varētu mērot ceļu uz un no skolas.

Drošība skolā

Atgriežoties skolas solā un satiekot atkal klasesbiedrus un draugus, nereti bērni mēdz būt pārgalvīgi un aizmirst par drošību, arī atrodoties skolā. Atgādiniet, ka skola nav sporta laukums un pa to nevajadzētu skriet, tāpat arī pārvietošanās ar ēdienu vai konfekti mutē var izraisīt, piemēram, aizrīšanās risku. Trepes nav īstā vieta, kur spēlēties, bet skolas krēsls nav šūpuļkrēsls.

Diemžēl pēdējo triju gadu dati par nelaimes gadījumiem septembrī liecina, ka katru gadu tie pieaug. Apdrošināšanas sabiedrības "Seesam" apkopotā informācija rāda, ka vidēji tie ir četri negadījumi dienā, kuros iesaistīti bērni un par kuriem saņemti nelaimes gadījumu pieteikumi. Visbiežāk bērni traumē kājas un rokas, gūst kaulu lūzumus, sasitumus vai nobrāzumus.

Jāatzīmē, ka bērnu draiskulību vai rīcības rezultātā nereti tiek nodarīti zaudējumi trešajām personām, piemēram, bojāts skolas inventārs. Šādās situācijās talkā nāk skolēna civiltiesiskās atbildības apdrošināšana, kura kļūst aizvien populārāka.

Ārpusskolas nodarbības

Liela daļa skolēnu ļoti daudz laika mēdz pavadīt arī ārpusskolas nodarbībās - dažiem tā ir dejošana, dažiem basketbols, bet citiem, piemēram, zīmēšana. Izvēles iespēju mūsdienās ir daudz, taču nevajadzētu pārspīlēt ar bērna nodarbināšanu, ir jārod laiks arī atpūtai. Īpaši tam uzmanību jāpievērš jauno sportistu vecākiem, jo pārāk liela slodze mēdz novest arī pie nepatīkamām traumām. Visbiežāk traumas gūst bērni, kuri nodarbojas ar hokeju, futbolu un basketbolu, un, kā liecina "Seesam" dati, traumu skaits šajās nodarbībās gadu no gada pieaug.

Lai sāktu jauno mācību gadu droši un lielāki vai mazāki negadījumi vai traumas nesabojātu skolas gada sākumu, apdrošināšanas sabiedrība "Seesam" iesaka pārrunāt ar bērnu drošības jautājumus gan uz ielas, gan skolā, pārdomāt bērna noslodzi ārpusklases nodarbībās un iegādāties Drošā skolēna apdrošināšanas polisi, lai nelaimes brīdī gūtu finansiālu atbalstu.

Raksts tapis sadarbībā ar apdrošināšanas sabiedrību "Seesam".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu