Otrajā lasījumā atbalsta VDK darbinieku informācijas un aģentūras kartotēku publicēšanu šogad

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus par bijušās Valsts drošības komitejas (VDK) aģentūras alfabētiskās, kā arī statistiskās kartotēkas publicēšanu internetā 2018. gadā.

Par grozījumiem nobalsoja 63 deputāti no visām Saeimas frakcijām, neviens nebalsoja pret un neatturējās. Balsojumā nepiedalījās lielākā daļa no partijas "Saskaņa" deputātiem, kā arī no tās saraksta kandidējošais deputāts Aivars Meija, no Zaļo un zemnieku savienības saraksta kandidējošais deputāts Gunārs Kūtris, no Latvijas Reģionu apvienības saraksta kandidējošais deputāts Arvīds Platpers, deputāte Inguna Rībena (VL-TB/LNNK) un deputāts Andris Siliņš (ZZS).

Parlamentam par šīm izmaiņām vēl būs jālemj trešajā lasījumā, ko paredzēts veikt pirms Saeimas vēlēšanām. Grozījumiem saņemot atbalstu arī galīgajā lasījumā, par grozījumu izsludināšanas jautājumu būs jālemj Valsts prezidentam Raimondam Vējonim.

Grozījumi paredz publicēt arī VDK darbinieku telefongrāmatas, kuras satur informāciju par VDK štata darbiniekiem, kā arī ārštata operatīvo darbinieku uzskaites kartotēkas. Publicēšanu plānots veikt Latvijas Nacionālā arhīva (LNA) interneta vietnē.

No 2019. gada 1. maija paredzēts publicēt arī vēl citus VDK dokumentus.

Satversmes aizsardzības biroja Totalitārisma seku dokumentēšanas centram un LNA būtu nepieciešamas trīs nedēļas aģentu alfabētiskās kartotēkas un statistiskās kartotēkas apmēram 10 000 kartiņu sagatavošana publicēšanai PDF formātā. Šo kartiņu publicēšana paredzēta šogad.

Savukārt dokumentu digitalizēšanai, kas ļaušot veikt arī meklēšanu dokumentos, būšot nepieciešami četri mēneši.

Jautājums par tā dēvēto "čekas maisu" publiskošanu ir aktuāls vairākus gadus. Saskaņā ar 2014. gadā pieņemtajiem likuma grozījumiem tika izveidota zinātnieku komisija ar uzdevumu veikt VDK dokumentu izpēti. Saskaņā ar spēkā esošo likumu pēc zinātniskās izpētes dokumenti būtu publiski pieejami Ministru kabineta noteiktajā apjomā un kārtībā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu