VM samaksā 20 000 eiro par kļūdaini izšūtiem dvielīšiem bērnu zobu veselības projektam (10)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: 4 studija/Youtube

Veselības ministrija (VM) sākusi pirmsskolas, kā arī 1. un 2. klases skolēnu izglītošanu par zobu higiēnu. Diemžēl mācot vienu lietu, piemirsusies ir kāda cita, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "4. studija".

Ar raidījumu sazinājusies Aija, kuras bērns nupat piedalījies izglītojošajā pasākumā par mutes higiēnu. Tur bērni esot apmācīti, kā tīrīt zobus, ko labāk ēst, saņemtas arī dāvanas - krāsojamā grāmata, zobu birste un dvielīši. 

"Bērns atnesa mājās dvielīti, skatāmies, bet uzraksts "Man ir tīri zobi!" uzrakstīts bez garumzīmes. Arī izaukuma zīme beigās vairāk atgādina burtu "L". Bērns teica: "Laikam nepietika naudiņas garumzīmei!" Vai šāda kļūda pirmklasniekam nemāca kļūdainu pareizrakstību?" satraukta ir māmiņa. 

Tas, kas sākumā šķiet vien tāds nieks, patiesībā var atstāt uz bērnu ļoti nopietnas sekas. "Bērniņš, kuram būs laba vizuālā uztvere, iegaumēs nepareizi uzrakstīto vārdu, attiecīgi, savā rakstu valodā lietos nepareizu vārdu," skaidro audiologopēde Anna Silantjeva.  

Viņa norāda, ka bērnam redzes uztvere sāk attīstīties jau otrajā trešajā nedēļā pēc dzimšanas, un četru gadu vecumā bērna kognitīvās prasmes ir sasniegušas aptuveni 50% no pieaugušā vecuma spējām. Pieaugušā vecumā reti aizdomājamies par to, kā esam apguvuši lasīt un rakstītprasmi. Taču daudz kas notiek neapzinātā līmenī.

Redzot kļūdaini uzrakstītu vārdu, un uz dvielīša bērns to, iespējams, redzēs pat vairākas reizes dienā, pastāv iespēja, ka vēlāk bērnam būs problēmas ar pareizrakstību. 

Veselības ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājs Oskars Šneiders atvainojas un atzīst, ka "dvielīša gadījumā ir problēma", kā arī sola sazināties ar programmas īstenotāju, kas ir atbildīgs par visiem izdales materiāliem. 

Veselības ministrija pasūtījusi 18 000 šādu kļūdaini izšūtu dvielīšu, par to samaksājot 20 000 eiro. Projekts sadarbībā ar Eiropas Sociālā fonda līdzfinansējumu tiek īstenots jau kopš šā gada sākuma. Šobrīd tajā piedalījušies jau vairāk nekā 5000 bērnu, kuri apguvuši zināšnas par mutes dobuma higiēnu un saņēmuši kļūdaini izšūtos dvielīšus. 

Veselības ministrijā norāda, ka par šo kļūdu nekādu sūdzību līdz šim nav bijis. Par kļūdu uzzinājuši tikai no raidījuma. Ministrija atzīst, ka apstiprinātajā maketā kļūda neesot bijusi, taču realitātē dvielīšus neviens neesot pētījis. 

"Diemžēl tas ir frotē audums, kurš nav ļoti pateicīgs smalkam izšuvumam, un tieši auduma īpatnību dēļ, kaut kur tā garumzīme nav skaidri saskatāma," norāda projekta īstenotja "Divi Gani" pārstāve Laura Zvirbule, atzīstot, ka patlaban kopā ar ražotāju tiek domāts, kā šo kļūdu labot. 

Komentāri (10)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu