Krievijā notikuši protesti pret "interneta izolāciju" no ārpasaules (6)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AP/Scanpix

Maskavā un citur Krievijā svētdien notikušas demonstrācijas pret likumprojektu, kas var novest pie Krievijas interneta izolācijas no ārpasaules.

Demonstrācija Maskavā un mazākas protesta akcijas citur Krievijā tika noorganizētas pēc tam, kad Krievijas parlamenta apakšpalāta Valsts dome februārī atbalstīja likumprojektu, kurā ierosināts izveidot centru, kas "nodrošinātu un kontrolētu interneta datplūsmas maršrutēšanu", un uzlikt par pienākumu interneta pakalpojumu sniedzējiem īstenot "tehniskus pasākumus, lai izturētu draudus".

Likumprojekts arī paredz regulāri testēt, vai Krievijas internets var funkcionēt izolētā veidā.

Likumprojekta kritiķi uzskata to par Krievijas prezidenta Vladimira Putina režīma kārtējo mēģinājumu kontrolēt interneta saturu, un bažījas, ka Krievija ir ceļā uz pilnībā izolētu tīklu, līdzīgu kāds ir Ziemeļkorejā.

Aktīvisti ziņoja, ka šodien demonstrācijās piedalījušies vairāk nekā 15 000 cilvēku.

"Valdība cīnās pret brīvību, tostarp interneta brīvību. Es varu jums to apgalvot kā cilvēks, kas pavadījis mēnesi cietumā par tvītu," uzrunājot protestētājus, sacīja interneta brīvības aktīvists no Sibīrijas Sergejs Boiko.

Policija demonstrāciju laikā aizturēja vairākus cilvēkus, nepaskaidrojot kādēļ.

Aicinājumā uz protestiem, kas pagājušajā nedāļā tika izplatīts ziņapmaiņas lietotnē "Telegram", teikts, ka likumprojekta mērķis ir norobežot Krieviju no pārējās pasaules un nobloķēt ārvalstu sociālos tīklus, nodrošinot pilnīgu cenzūru.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu