Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā iekļauts vēl viens objekts

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā kā atsevišķu arheoloģisko pieminekli nolemts iekļaut Stārķu saliņas apmetni Madonas novada Liezerē, liecina informācija oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Līdz šim Stārķu saliņas apmetne tika aizsargāta kā valsts nozīmes arheoloģiskā pieminekļa "Liezēres ezera mītne" daļa, tomēr hronoloģiski tas pārstāv atšķirīgu, nozīmīgu Latvijas aizvēstures laika posmu.

Kultūras ministrija (KM) uzsver, ka Stārķu saliņas apmetnes arheoloģiskais materiāls ir ar lielu zinātnisko potenciālu kā nozīmīgs vēstures avots par Latvijas teritorijas apdzīvotību vidējā neolītā un etnisko procesu norisi Vidzemes centrālajā daļā senajā un agrajā dzelzs laikmetā.

Stārķu saliņu kā atsevišķu arheoloģisko pieminekli iekļauj Valsts aizsargājamo kultūras pieminekļu sarakstā, lai izceltu objekta izcilo, kultūrvēsturisko un zinātnisko vērtību un nostiprinātu tā, kā aizsargājama objekta statusu, skaidro KM.

"Stārķu saliņas saglabājamās vērtības ir ārējais veidols ainavā, arheoloģiskais konteksts, reljefs, kultūrslānis, pazemes konstrukcijas, arheoloģiskās senlietas," uzsver ministrijā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu