Populāro Santjago ceļu drīzumā varēs uzsākt arī Latvijā

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Santjago jeb Svētā Jēkaba ceļš ir viens no populārākiem svētceļnieku maršrutiem Eiropā. Tā galamērķis ir Santjago de Kompostelas katedrāle Spānijā. Drīzumā ceļu uz turieni būs iespēja uzsākt arī Latvijā, - pa speciāli izveidotu maršrutu 300 kilometru garumā, vēsta LNT raidījums "900 sekundes".

Svētā Jēkaba ceļa izpētes grupai Latvijā ir vairāki uzdevumi: pārbaudīt, kā kartē iezīmētais ceļš izskatās dabā, vai tas ir draudzīgs gājējiem, kādi objekti atrodas pa ceļam, piemēram, vai svētceļnieki varēs atrast naktsmājas.

Izpētes pārgājienu garums vidēji ir 25 līdz 30 kilometri reizi mēnesī. Svētā Jēkaba asociācija izveidojusi maršrutu, kas ies cauri mūsu valstij.

Svētā Jēkaba ceļa asociācijas vadītāja Sandra Rone norāda: "Ejam no vietas uz vietu un pētām šo ceļu, lai vēlāk saskaņotu marķējuma vietas, un pēc tam to veikt, un tuvojamies Rīgai."

Aptuveni 300 kilometru garais maršruts vedīs no Valkas līdz Žagarei un tālāk turpināsies Lietuvā.

Latvijā plānots izveidot 14 pārgājiena posmus, no kuriem katrs būs aptuveni 20 līdz 30 kilometrus garš.

Pasaules apceļotāja Zane Eniņa sešu gadu laikā ir nogājusi četrus Santjago ceļu posmus - Spānijā, Francijā un Portugālē. Viņa ir pārliecināta, ka arī Latvija ir brīnišķīga vieta, kur iet šādus pārgājienus.

"Brīdī, kad ceļš būs izveidots un marķēts, būs atrastas naktsmītnes par atbilstošām naudām, tad arī būs svētceļnieku plūsma, kas varētu plūst caur Latviju, vienlaikus gūstot ceļa radīto prieku un atklāsmi, vienlaikus iepazīstot arī Latviju," bilst Eniņa.

Santjago de Kompostela jeb Svētā Jēkaba ceļa pirmsākumi meklējami 9. gadsimtā, kad visā Eiropā izveidojies liels un plašs ceļu tīklojums.

Svētā Jēkaba ceļa asociācijas locekle Linda Straume norāda: "Kristīgajā Eiropā šis ir plašākais ceļu tīklojums, jo mūsdienās doma ir cilvēkam doties garīgā ceļā. Savā laikā tas izauga stingri no baznīciskā ceļa, bet šobrīd tā doma stipri paplašinājusies, un katrs dodas ar savu dziļāko meklējumu - sastapt sevi, pabūt prom no ikdienas stresa, iepazīt citu tautu, cilvēkus."

Santjago ceļš kļūst aizvien zināmāks arī pie mums - pērn oficiālā statistika fiksējusi 241 cilvēku no Latvijas, kas ar kājām vai velosipēdu to sasnieguši.

Viena no pieejām ir sākt ceļojumu uz Santjago no savas mājas sliekšņa - to paveikuši arī vairāki latvieši. Lai nokļūtu galamērķī, rīdziniekam, piemēram, jānoiet 3336 kilometri, un to var paveikt sešu līdz deviņu mēnešu laikā, atkarībā no pārvietošanās ātruma.

Svētdien 30. jūnijā, Svētā Jēkaba asociācija aicina pievienoties nākamajā izpētes pārgājienā, kas ies no Tīreļiem līdz Jaunmārupei.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu