Izmaiņas, kas skars tūkstošiem iedzīvotāju - daudzdzīvokļu mājās Rīgā plāno likvidēt atkritumu stāvvadus

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Īriss Sviklis/LETA

Rīgas domes (RD) Mājokļu un vides departaments ir pārliecināts, ka daudzdzīvokļu namos jālikvidē atkritumu stāvvadi. Šādai iecerei ir vairāki iemesli - veicināt atkritumu šķirošanu, kā ari sanitārie un ugunsdrošības apsvērumi. Iedzīvotāju domas par šo plānu gan dalās - vieni uzskata, ka tas ir labs, tomēr citi par to nav sajūsmināti, vēsta "LNT Ziņas".

Atkritumu stāvvadi, kas iedzīvotājiem ļauj no liekā atbrīvoties, pat nenokāpjot pa kāpnēm, ir ierasta ērtība neskaitāmos Rīgas daudzdzīvokļu namos. Tomēr ierastais komforts, iespējams, jau pēc gada beigsies.

Izmantojot stāvvadus, vienā konteinerā nesašķirotā veidā sakrīt visi iespējamie atkritumi un tā uzskatāma par ekoloģisku problēmu - šādu nesašķirotu masu rada desmitiem tūkstošu dzīvokļu, tā lēmumu aizliegt stāvvadus skaidro RD Mājokļu un vides departamentā. 

Atkritumu apsaimniekošanas uzņēmums "Clean-R" arī esot novērojis, ka mājās, kurās ir stāvvadi, iedzīvotāji nemaz neizrādot interesi teritorijā izvietot dalīto atkritumu konteinerus.

"Nevēlas atrast iespēju pat konteineru novietnei dalītajiem atkritumiem. Viņi nesaredz vajadzību, ja jau atkritumi ir stāvvadā, tad kāpēc aizņemt kādu stāvlaukumu vai vietu, kur varētu novietot kādu mašīnu," sacīja uzņēmuma vadītājs Valērijs Stankevičs.

Pat tad, ja pie mājas ir konteineri dalītajiem atkritumiem, tie lielākoties esot pustukši, bet konteiners zem stāvvada - pārpildīts. Tāpēc tikai to slēgšana varot motivēt cilvēkus pievērsties atkritumu šķirošanai.

"Tomēr tā aktivitāte iedzīvotājiem bez šahtām ir krietni lielāka nekā iedzīvotājiem, kuri dzīvo mājās ar šahtām," piebilda Stankevičs.

Sagatavoto priekšlikumu slēgt atkritumu stāvvadus Mājokļu un vides departaments pamato arī ar antisanitārajiem apstākļiem. Stāvvadi nav tīrīti gadu desmitiem, tāpēc kāpņu telpās esot nelaba smaka.

Arī daļa iedzīvotāju pauž atbalstu iecerei. Kāds Purvciema iedzīvotājs "LNT Ziņām" pastāstījis, ka konteiners zem atkritumu stāvvada ēkā, kurā viņš dzīvo, dedzis vismaz četras reizes. Citi iedzīvotāji savukārt atzinīgi novērtēja gan plānu veicināt atkritumu šķirošanu, gan to, ka pazustu stāvvadu radītā smaka.

Savukārt daļa vecāka gadagājuma ļaužu, kas dzīvo nama augstajos stāvos, pauž satraukumu, ka nebūšot spēka staigāt lejā un augšā vai braukt ar liftu ar vairākiem atkritumu maisiem rokā, tāpēc iebilst priekšlikumam slēgt atkritumu stāvvadus.

Attiecīgo saistošo noteikumu pieņemšana šonedēļ tika izņemta no RD dienaskārtības, jo vēl nav skaidrība, kā pēc Konkurences padomes lēmuma kopumā veidosies atkritumu apsaimniekošanas sistēma Rīgā, tomēr atkritumu stāvvadu lietošanas, šķiet, laiks tuvojas beigām.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu