Masveida saindēšanās Siguldā: infekcijas meklēšanas procesā ir cilvēki, kuri nevēlas sadarboties (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova / LETA

Līdz trešdienai, 18. septembrim, zarnu infekcijas simptomi bija novēroti vēl diviem bērniem no Siguldas un tās apkārtnes, informēja Slimību profilakses un kontroles centrā (SPKC). Atbildīgās iestādes joprojām smalki un uzmanīgi turpina meklēt infekcijas izplatības cēloni. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) uzsver, ka šajā lietā svarīgi, lai iestādes un cilvēki sadarbotos ar attiecīgajām iestādēm, taču ne visi to vēlas darīt, vēsta raidījums "LNT Ziņas".

Kopumā epidemioloģiskās izmeklēšanas laikā atklāto cilvēku skaits ar zarnu infekcijas slimību simptomiem ir 34, tostarp 30 bērni, no kuriem viens neapmeklē pirmsskolas izglītības iestādi, un četri pirmsskolas izglītības iestāžu darbinieki.

Otrdien tapa zināms, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nopietnu higiēnas prasību pārkāpumu dēļ apturējis SIA "Jelgavas augļi" dārzeņu apstrādes ceha darbību. Uzņēmums piegādāja produktus arī "Baltic Restaurants Latvia", tajā skaitā Siguldai.

Tāpat arī citās Latvijas pilsētās PVD kopā ar SPKC bija devies pārbaudēs uz pirmsskolas izglītības iestādēm. 

Patlaban aizdomas krīt uz saindēšanos ar pārtiku, taču to ne gluži var pierādīt, jo produkti jau apēsti. Tas diezgan nopietni apgrūtina izmeklēšanu, taču vēl viens svarīgs aspekts esot tas, ka cilvēki nevēlas sadarboties ar kontrolējošām institūcijām. Ne tikai vecāki, kuri  nevēlas dot atļauju analīzēm, bet arī bērnudārza darbinieki liekot šķēršļus.

"Bija medmāsa, kurai bija saslimšanas simptomi atteikusies kontaktēties ar epidemiologiem un nodot materiālu - uztriepes paņemt, lai varētu veikt bakterioloģisku pārbaudi, vai arī viņa nav saslimusi ar to pašu slimību, kuru izraisīja konkrētā baktērija," raidījumam norāda PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis.

Siguldas bērnudārzos viesojusies arī Veselības inspekcija.

"Protams, ir pagājis laiks, ir bijusi iespēja iestādēm sakārtot tās lietas, kas varbūt nebija tik labi noorganizētas, bet vēl viens no pārbaudes mērķiem – pārliecināties, vai tiek ievērotas visas Slimību profilakses un kontroles centra uzdotās prasības attiecībā uz šo ārkārtas stāvokli, darbu organizēšanu, telpu uzturēšanu un dezinfekciju. Secinājums tāds, ka visas prasība šobrīd tiek ievērotas,” norāda Veselības inspekcijas Sabiedrības veselības departamenta vadītāja Solvita Muceniece.

Policija par bērnu saslimšanas gadījumiem Siguldas bērnudārzos sākusi kriminālprocesu, lai noskaidrotu, vai notikušajā nav saskatāmas noziedzīga nodarījuma pazīmes.

Raidījumam "LNT Ziņas" PVD Pārtikas uzraudzības departamenta direktors Ernests Zavadskis norāda, ka posmu, kur varēja notikt produktu piesārņojums, ir daudz. 

"To posmu, kur var notikt pārtikas produkta piesārņojums, kā rezultātā var saslimt bērni, ir ļoti daudz. Pašreiz mums ir uzdevums kontrolēt to noslēguma posmu. Bet ņemsim vērā arī citus pārtikas ķēdes posmus, kur varētu notikt piesārņojums. Mums vajadzēs palīdzību no epidemiologiem un pašvaldībām, kuras atbild par attiecīgā iestādēm, iespējams, mediķiem, jo šis ir ļoti ambiciozs un vitāli svarīgs uzdevums."

Jau tika ziņots, ka SPKC pirmsskolas izglītības iestādes par bērnu saslimšanas gadījumiem informēja 11. septembra pēcpusdienā, savukārt Siguldas novada pašvaldība tika informēta 13. septembrī plkst. 9.30, vienlaicīgi informējot par to medijus. 13. septembrī aptuveni plkst. 11 tika sāktas vērienīgas PVD un SPKC pārbaudes.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu