No sankciju sarakstā iekļautajām biedrībām Lembergs saņēmis vismaz 4,7 miljonus (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ventspils mērs Aivars Lembergs.
Ventspils mērs Aivars Lembergs. Foto: Evija Trifanova/LETA

ASV sankcijas piemērotas arī četrām organizācijām, kuras pēc ASV ieskatiem ir Lemberga kontrolē. Tā ir gan Ventspils brīvostas pārvalde, gan trīs biedrības, ko viņš ilgus gadus vadījis. Kopš 2000. gada Lembergs no biedrībām kopumā algā esot saņēmis vairāk nekā 4,7 miljonus eiro, ziņo raidījums "De facto".

Kopš ASV vērsa pret Ventspils mēru Aivaru Lembergu sankcijas, viņš no Ventspils brīvostas aizgājis pats. Viņš tā esot rīkojies, lai glābtu ostu no sankcijām. Ar tādu pašu pamatojumu valsts pārņēma Ventspils un Rīgas brīvostas. 

Privātie uzņēmumi un ostu pārvaldes steidzoties izstāties no Latvijas tranzīta asociācijas, kuras priekšsēdētājs ir Lembergs. 

Ventspils mērs pārmetumus par organizāciju vai politiķu ietekmēšanu noliedzot.

"Šo tekstu var kā copy paste uztaisīt par jebkuru, kas kādam nepatīk. Līdz ar to vajag konkrēti - kur tad ir tas mans noziegums un ko es esmu pārkāpis, veicot to vai citu darbību. Tas viss ir meli," sacījis Lembergs.

Lembergs jau daudzus gadus tiek tiesāts par kukuļņemšanu, it īpaši lielos apmēros. Arī par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu. Viņš apgalvo, ka tā ir vienīgā aktīvā lieta un visās pārējās viņš esot attaisnots.

Savukārt nekādas lietas par politiķu uzpirkšanu pret viņu neesot. Lemberga stipendiāta lieta esot izdomāta, apgalvojot Ventspils mērs.

Raidījums "De facto" noskaidrojis, ka kriminālprocesa materiāli, kas tiekot saukti par "Lemberga stipendiāta lietu", ir daļa no lielāka procesa.

"Tam, kas viņiem papīros nav nekādas nozīmes. Var celt pret cilvēku neierobežotu skaitu apsūdzības, bet tās var gulēt prokuratūrā līdz manai nāvei," raidījumam sacījis Lembergs.

ASV pamatojumā, kāpēc Lembergs iekļauts "melnajā sarakstā" teikts, ka viņš kontrolējot dažādas organizācijas caur korumpētiem politiķiem. Lembergs esot izmantojis savu ietekmi pār politisko partiju vadību. 

Lemberga vadītā partija "Latvijai un Ventspilij" ar ZZS sadarbojas joprojām. 20 gadu laikā šī ir otrā reize, kad ZZS tiek opuzīcijā. 

"Es nevaru apgalvot to, ko es neesmu izjutis. Man nav bijušas šādas attiecības ar Aivaru Lembergu. Nevienam neesmu neko parādā," raidījumam sacījis Saeimas Nacionālās drošības komisijas priekšsēdētājs, bijušais premjers Māris Kučinskis (ZZS).

"Nevienu brīdi neesmu neko manījusi vai jutusi, vai pret mani nav vērstas ietekmes sviras no Lemberga," sacījusi Saeimas deputāte, bijusī finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS).

Arī visi mēra vietnieki pilsētas domē neko par Lemberga korupciju nezinot. Tomēr vairāki pašvaldības uzņēmumi un arī individuāli būvnieki daudzus gadus kā Ventspils attīstības aģentūras biedri akceptēja, ka lielākā daļa no aģentūras līdzekļiem izmaksāti algās.

Lembergam kā biedrības prezidentam pērn izmaksāti 93 tūkstoši eiro.

Sankciju sarakstā nupat iekļuvusī aģentūras direktore Lilita Šeimuskāne uzsver, ka atalgojumu biedru sapulce izlēmusi, kad Lembergs neesot bijis klāt un viss esot likumīgi.

Taču vēl lielāku algu Lembergs esot saņēmis no Magņitska sarakstā iekļautās Biznesa attīstības asociācijas, kurai ziedojumus piešķīruši tādi uzņēmumi kā Ventspils nafta un Latvijas kuģniecība. 

Lai nākotnē neatkārtotos līdzīgas situācijas, tam izstrādāti interešu konflikta novēršanas likuma grozījumi, kuri ierobežotu arī pašvaldības domes deputātus saņemt atalgojumus no amatiem biedrībās. 

Kopš 2000. gada pieejamās Lemberga amatpersonas deklarācijas liecinot, ka no trim šobrīd sankcionētajām biedrībām, viņš esot saņēmis 4,7 miljonus.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu