VM galvenais infektologs: Covid-19 gadījumu pieaugums bija paredzams un saglabāsies vēl kādu laiku (2)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Sintija Zandersone/LETA

Latvijā apstiprināto Covid-19 gadījumu pieaugums nav saistīts ar riska grupu iekļaušanu testu, un tas bija paredzams, mikroblogošanas vietnē "Twitter" pauda Veselības ministrijas galvenais speciālists infektoloģijā Uga Dumpis.

"Šodienas gadījumu skaita pieaugums nav saistīts ar riska grupu iekļaušanu testos. Analizējot atbraucēju un viņu kontaktu slimošanu jāņem vērā vīrusa 14 dienas inkubācijas periods," rakstīja Dumpis. "Pieaugums bija paredzams un noteikti saglabāsies vēl kādu laiku. Pēc tam būs tikai vietējā transmisija."

Jau vēstīts, ka Latvijā šodien reģistrēts 41 jauns Covid-19 gadījums, kopējam pacientu skaitam sasniedzot 180. Vairums saslimušo ir vecumā no 30-39 gadiem.

Dumpis aģentūrai LETA skaidroja, ka vislielākā saslimstība minētajās vecuma grupās novērojama tāpēc ka "vispirms slimo jaunie un kustīgie, kas pēc tam inficē vecākos, mājās sēdošos".

"Līdzīgi kā Vācijā, kur joprojām slimo jaunāki cilvēki un viņus visu laiku atrod, testē un meklē kontaktus - tādā veidā infekcija nenonāk līdz vecajiem," vēstīja infektologs.

Skaidrojot, kādēļ Itālijā vairums sasirgušo ir tieši gados vecāki iedzīvotāji, Dumpis informēja, ka tur infekcija ir izplatījusies arī slimnīcās un pansionātos ar lielāko senioru īpatsvaru.

Tādējādi eksperts norādīja, ka Latvijas stratēģijas pamatā būtu pastiprināti pievērst uzmanību gados jaunākajiem inficētajiem, kamēr viņi nav paspējuši inficēt seniorus.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu