Latvija ar Covid-19 reaģentiem varētu palīdzēt Lietuvai

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: CHINE NOUVELLE/SIPA/Scanpix

Pirmdien, 23. martā, veselības ministre Ilze Viņķele nāca klajā ar paziņojumu, ka Latvija ir iegādājusies vēl vairākus tūkstošus Covid-19 analīžu reaģentus un, iespējams, ka varētu palīdzēt Lietuvai, vēsta portāls LSM.

Kā sacīja Viņķele, tad Latvija spējusi pietiekami novērtēt to, cik daudz reaģentu būs nepieciešams. Pašlaik vēl pastāvot iespēja, ka lielā pieprasījuma dēļ nākamā piegāde varētu kavēties. Gadījumā, ja tā atnāks laikā (šonedēļ), tad Latvija varētu palīdzēt Lietuvai.

Lietuvā palikuši tikai 700 reaģenti koronavīrusa noteikšanai, līdz ar to ne visi mobilajos pārbaudes punktos paņemtie paraugi var tikt pārbaudīti.

Portāls "Apollo" sazinājās ar Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas (RAKUS) preses sekretāri Ilgu Namnieci, kura pastāstīja par gaidāmo iepirkumu.

"Veicām iepirkumu par Polimerāzes ķēdes reakcijas (PĶR) reālā laika iekārtas un SARS-CoV-2 reaģentu komplektu ārkārtas iegādi - kopskaitā 17 600 testiem. Viens no piegādātājiem piegādāja diagnostiskos komplektus 4800 testiem (uzreiz visu pasūtījumu saskaņā ar noslēgto līgumu). Otrs piegādātājs piegādāja pirmo daļu - diagnostiskos komplektus 1500 testiem," sacīja RAKUS pārstāve.

"Pagājušajā nedēļā tika piegādāti vēl diagnostiskie komplekti - 500 testiem. Ir jāsaprot, ka šobrīd ir piegādes problēmas (dēļ loģistikas) un Latvija nav izņēmums. Diemžēl, nevaram prognozēt, kad un cik ātrā laikā tiks veiktas piegādes. Taču uz doto brīdi diagnostiskie testi ir pietiekamā daudzumā," atklāja Namniece.

RAKUS pārstāve atzīmēja, ka Latvijas Infektoloģijas centra (LIC) references laboratorija strādā diennakts režīmā (trīs maiņās) un visi piegādātie analīžu paraugi tiekot testēti un atbildes esot izsniegtas 24 stundu laikā.

Latvijā līdz šim ar Covid-19 inficējušies 180 cilvēki. Līdz šim Latvijā kopā veikti 6114 izmeklējumi personām ar aizdomām par Covid-19.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu