Video Valstī medicīnisko aizsarglīdzekļu šobrīd pietiek vien mēnesim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Maskas, Covid-19.
Maskas, Covid-19. Foto: EPA/Scanpix

Medicīnisko aizsarglīdzekļu valstī šobrīd pietiek vienam mēnesim, taču vēl nepieciešami miljoniem aizsargmasku un citu drošības līdzekļu, nodrošinot rezerves vismaz trim mēnešiem, vēsta raidījums TV3 Ziņas.

Medicīnisko aizsarglīdzekļu rezervju izveidošanai, Latvijai ik nedēļu ir nepieciešami vairāk nekā 600 000 ķirurģisko masku un 200 000 respiratoru. Eiropā tādu krājumu nav, un vienīgā valsts ar lielām ražošanas jaudām, kas tirgū piedāvā, piemēram, aizsargmaskas ir Ķīna. Tās ražo pietiekamā daudzumā, bet neiztur Ķīnas loģistikas sistēma, traucētas ir piegādes.

Otra problēma ir tajā, ka ļoti liela daļa no piedāvājumiem, ir acīmredzami nekvalitatīvi produkti. Lai nenonāktu līdz pandēmijas laikā tik būtisko preču deficītam un atrisinātu ilgās piegādes ķēdes, iepirkumus cer novirzīt uz Latvijas uzņēmējiem, vēsta raidījums.

Video: TV3 Ziņu sižets

"Šī te Covid-19 krīze mums parādīja labāk nekā mūsu pagājuša gada iepriekšējās mācības, ko nozīme, ka ir garas piegādes līnijas, kad katra valsts domā par sevi, kad mēs nespējam paši savu industriju attīstīt. Saskaroties uz šo vai uz citām krīzēm, mēs nevarēsim paļauties tikai uz to, ka kāda trešā valsts ir vienīgā, kas spēj šāda veida vienkārša tipa produktus piegādāt esot tik tālu, ar tādām transporta izmaksām," norāda aizsardzības ministrs Artis Pabriks.

Šobrīd medicīnas iestādēm tik nepieciešamo aizsarglīdzekļu pietiek vienam mēnesim, bet rezerves jānodrošina vismaz trijiem. Lai krīzes situācijā mazinātu atkarību no Ķīnas un palīdzētu vietējiem uzņēmējiem – atvieglotas sertifikācijas prasības.

"Ja mēs būtu kara apstākļos, tad nu mēs neprasītu vienmēr dokumentus aizsargmaskām, ja mēs varētu to lietot, mēs lietotu, tas ir arī šajā situācijā.

Mums ir svarīgi, lai šiem piegādātājiem būtu attiecīga kvalitāte, lai viņi spētu savlaicīgi piegādāt, atbilstu cenas kritērijiem, un vēl ir svarīgi redzēt, lai šie uzņēmēji nedzīvo, kā viendienīši, nu saražojām Covid-19 krīzei, krīze beidzās un tad mēs prasīsim atbalstu," raidījumam bilst Pabriks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu