"Puse sabiedriskā transporta pasažieru brauc bez sejas aizsegiem." Policija sodus piemērot vairs nevar (6)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: Zane Bitere/LETA

Lai arī 10. jūnijā Latvijā beidzās teju trīs mēnešus ilgā ārkārtējā situācija, jaunā koronavīrusa ierobežošanai prasība lietot sejas aizsegus sabiedriskajā transportā joprojām ir saglabājusies, tomēr sodu par tās neievērošanu piemērot nevar, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija".

"Ļoti kaitina cilvēki sabiedriskajā transportā, kuri nevalkā maskas vai citus sejas aizsegus. Puse pasažieru brauc bez jebkādiem aizsegiem. Kāpēc man ir jābūt apdraudētam, ja citiem ir vienkārši vienalga? Manuprāt, tā ir valsts nespēja un gļēvums skaidri pateikt un panākt, ka visi sabiedriskajā transportā lieto šīs maskas," raidījumam "4. studija" sūdzas skatītājs vārdā Arnis. 

Rīgas pašvaldības uzņēmuma "Rīgas satiksme" pārstāve Inese Rozīte "4. studijai" norāda, ka sabiedriskā transporta kontrolieri, veicot biļešu pārbaudes, pasažieriem atgādina par sejas aizsegu nepieciešamību.

"Kontrolieru novērojumi rāda, ka tomēr lielākā daļa ievēro šo prasību un ir atbildīgi," saka Rozīte, piebilstot, ka "Rīgas satiksmes" pienākums ir informēt pasažierus par prasību lietot sejas aizsegus, ne sodīt. 

Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis uzsver, ka prasība lietot sejas aizsegus sabiedriskajā transportā arī pēc ārkārtējās situācijas ir obligāta, bet sodu par tās neievērošanu policija piemērot nevar.

"Tik un tā policija joprojām turpinās pārbaudes sabiedriskajā transportā, un mūsu darbinieki joprojām pārrunās ar iedzīvotājiem nepieciešamību mutes un deguna aizsegus lietot, kā arī nepieciešamības gadījumā iedos bezmaksas masku," piebilst Sadovskis.

Kamēr valstī bija noteikta ārkārtējā situācija, par sejas aizsargmaskas nelietošanu policija varēja piemērot naudas sodu no 10 līdz 2000 eiro.

Sadovskis atklāj, ka līdz šim Rīgā pārbaudīti vairāk nekā tūkstoš transportlīdzekļu –  autobusi, trolejbusi, tramvaji –, un tajos kopā bez mutes un deguna aizsegiem ir konstatēti nedaudz vairāk kā 1800 pasažieri.

"Tajā brīdī, kad policija kopā ar kontroles darbiniekiem aptur transportlīdzekli, protams, ka būs arī daļa pasažieru, kuri tikai tajā brīdī uzvilks masku vai pieliks sejai priekšā šalli, bet to mēs izkontrolēt nevaram," atzīst Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis.

Savukārt Satiksmes ministrija (SM) apelē pie cilvēku godprātības. "Lai arī noteikumos par epidemioloģiskās drošības pasākumiem Covid-19 infekcijas izplatības ierobežošanai nav noteikts, ka to lietošanu kontrolē Valsts policija un par šīs prasības neievērošanu var piemērot administratīvo sodu, tas neatceļ prasības ievērošanu. Nepieciešamība rīkoties atbildīgi ir mūsu visu interesēs," uzsver SM pārstāve Vineta Kleine.

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu