Vai tiešām visi purkšķina? Zinātnieki izpētījuši dzīvnieku "gāzes palaišanas" paradumus (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pixabay.com

Esi kādreiz aizdomājies, vai čūskas palaiž gāzes? Londonas Zooloģijas biedrības pārstāve Dani Rabaiotti nesen nākusi klajā ar grāmatu "Vai tas purkšķina? Dzīvnieku vēdera uzpūšanās ceļvedis", kurā apkopojusi informāciju par dažādu dzīvnieku sugu gāzu izdalīšanos, vēsta CNN.

Šajā tēmā zooloģi Dani Rabaiotti ieinteresēja viņas mazais brālis, kurš uzdeva pavisam vienkāršu jautājumu: "Vai čūskas palaiž gāzes?" Atbildi viņa nezināja, tāpēc turpmākos mēnešus Dani veltīja savu laiku šīs tēmas pilnīgai izpētei. 

"Es biju patīkami pārsteigta uzzinot, cik dažādi ir iemesli katrai dzīvnieki sugai, kāpēc tā palaiž gāzes. Tas ir aboslūti neticami.

Piemēram, lamantīni izmanto gāzes, lai veicinātu peldspēju. Viņi izlaidīs gāzi no sava pakaļgala un tas ļauj viņiem nogrimt zemāk okeāna dibenā,'' stāsta Dani. 

Bieži vien dzīvnieki izmanto gāzu izdalīšanos aizstāvības nolūkos. Dažas čūsku sugas izmanto stratēģiju, sauktu par "kloākas paukšķēšanu", kad tās iesūc gaisu savā kloākā un to izlaiž, radot skaļu purkšķa troksni, kas aizbaida pretinieku. 

Toties šimpanzes palaiž gāzes kad vien vēlas. Tieši skaļā dzīvnieku gāzēšana ļauj dabas pētniekiem biezajos džungļos tos vieglāk atrast. 

"Visgrūtāk bija izzināt sliņķu gāzēšanas tradīcijas. Tā kā sliņķi izvada fekālijas tikai reizi trijās nedēļās, tad savas vēdera gāzes viņi absorbē un izlaiž caur muti," stāsta Dani.

Pētniecības procesā zoologi sapratuši, ka purkšķiem ir potenciāls mainīt veidu, kā mēs savienojamies ar dabas pasauli.

"Mūsdienās cilvēki kļūst aiz vien nošķirtāki no dabas pasaules. Varbūt izlasot grāmatu par dzīvnieku vēdera gāzēm un fantastiskajiem iemesliem, kāpēc viņi to dara, mēs vēl vairāk centīsimies rūpēties par zvēru valstības saglabāšanu," dalās Dani. 

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu