Jaunieši no visas Latvijas absolvē valsts aizsardzības mācību nometni (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ādažu militārajā poligonā notiek Vides diena, kuras laikā jaunsargi apskata Ādažu poligona militārajās mācībās izmantoto tehniku.
Ādažu militārajā poligonā notiek Vides diena, kuras laikā jaunsargi apskata Ādažu poligona militārajās mācībās izmantoto tehniku. Foto: Zane Bitere/LETA

Ļoti pacilāta šī svētdiena bija vairāk nekā simts jauniešiem no visas Latvijas, kuri šodien Alūksnē absolvēja valsts aizsardzības mācības nometni, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

74 desmito klašu skolēniem šodien ir svētku diena. Viņi ir pirmie, kuri jau skolās apgūst valsts aizsardzības mācību kā izvēles priekšmetu. Pēdējā nedēļa jauniešiem bijusi izaicinājumiem pilna. Paralēli teorētiskajām zināšanām par Latviju un tās vēsturi vēsturi, demokrātijas principiem un pilsonisko līdzdalību, skolēniem bija jānostiprina arī praktiskās iemaņas.

Šodien pirmos valsts aizsardzības nometnes audzēkņus apbalvoja par nokārtotajiem pārbaudījumiem arī tādās disciplīnās kā ierindas mācība, šaušana, orientēšanās, lauka kaujas iemaņas un sakari.

"Daudzi no jauniešiem nav ar nekādu iepriekšējo pieredzi. Daļa ir jaunsargi, bet daļai vispār nav nekādas iepriekšējās pieredzes ar militāro jomu. Diezgan veiksmīgi iekļaujas, jo bērni, kuri ar lielāku pieredzi, ļoti atbalsta pārējos un palīdz viņiem," stāsta Jaunsardzes instruktors Andris Grīvans.

Par spīti grūtībām, šodien visi kā viens izjūt milzu gandarījumu par paveikto.

"Ir skumjas, jo pavadīt savus kolēģus ir grūti,un arī tas smagais darbs, kas bija padarīts nedēļas laikā, tāds gandarījums katru reizi, kad atnāc pēc nodarbībām tāds noguris, bet ir tāds gandarījums, ka tu biji tajās nodarbībās. Te bija tīrā prakse un sajūta, ka tu esi," stāsta Ilūkstes Raiņa vidusskolas 10. klases skolniece Izabella Mihailova.

Valsts aizsardzības mācības pilotprojekts 13 Latvijas skolās aizsākts 2018. gadā. Patlaban to apgūst apmēram 1000 jauniešu 53 Latvijas skolās.  Aizsardzības ministrs uzsvēra, ka militārās mācības pamata mērķis ir veidot pilsoniski atbildīgus un Latvijai lojālus pilsoņus.

"Viņi zināmā mērā ir pirmie, viņi ir celmlauži, viņi ir tie, kas iemin taciņu, viņi it Latvijas valsts līderi, un kaut kādā mērā arī izmēģinājuma trusīši šai valsts aizsardzības mācībai.  Valsts aizsardzības mācība ir moderna atbilde uz mūsdienu izaicinājumiem, lai mums nevajadzētu atgriezties pie tādām sistēmām, kas bija pirms 100, 50 vai pat 10 gadiem, lai nebūtu jāievieš visiem obligātais dienests," uzsver aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Sākot ar 2024. gadu, valsts aizsardzības mācību plānots ieviest kā obligātu priekšmetu visās valsts vidējās izglītības iestādēs. Plānots, ka gadā to apgūs ap 30 000 jauniešu, savukārt praktiskās iemaņas nometnēs varēs pārbaudīt labākie –  aptuveni 2000-3000 audzēkņu.

Video: "TV3 Ziņas"

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu