Mīluli sadzēlusi bite! Pirmās palīdzības ABC pret kukaiņu kodumiem sunim un kaķim

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Vasarā cilvēkiem ar mīluļiem tā vien gribas pavadīt laiku pie dabas. Kamēr saimnieks rušina dārzu vai iekur grilu, četrkājainais draugs izzina apkārtni. Bieži vien mīluļu uzmanību piesaista arī dūcošie lidoņi, kas mēdz sāpīgi iedzelt. Kā rīkoties, ja mīluli sakož bite, lapsene vai irsis, portālam "Apollo" pastāstīja "PetCity" eksperte Jevgēnija Ostroga.

Eksperte norāda, ka visbiežāk sadzeļ tieši suņus. Jautāta, kā pamanīt, vai mīlulis ir sakosts, Jevgēnija atklāj, ka to uzreiz var pamanīt, jo koduma vietā visbiežāk veidojas tūska. Var būt arī citas blaknes - mīlulis intensīvi laiza koduma vietu vai berž ar ķepām, tāpat dažreiz var novērot, ka no dzīvnieka deguna izdalās caurspīdīgs šķidrums.

"Suņiem reakcija pret kodumiem ir izteiktāka un to var izskaidrot arī ar to, ka suņi biežāk ķer un mēģina iekost lapsenēm, tāpēc bieži vien viņi tiek sakosti pat vairākas reizes," uzsver eksperte.

Riska grupā ir šķirnes, kurām ir saīsināta sejas daļa. "No suņiem tie ir mopši, franču buldogi un angļu buldogi, no kaķiem tie varētu būt persieši, arī britu īsspalvainie kaķi. Tas ir saistīts ar to, ka

šīm šķirnēm ir īsāki un šaurāki elpceļi, tāpēc, veidojoties tūskai, pastāv risks, ka viņiem būs apgrūtināta elpošana."

Ostroga atklāj, ka insektu kodumi dzīvniekiem var izraisīt pamatīgu diskomfortu, tāpat tie mēdz būt arī letāli.

"Jāatcerās, ja dzīvniekam ir mazāks svars, viņam ir lielāks risks, ka lapsenes kodieni var izrādīties nāvējoši. Protams, tas ir atkarīgs no lokalizācijas - ja suns ir sakosts deguna rajonā, tad ir pamats uztraukties par elpceļiem."

Speciāliste norāda, ka visbīstamākais, kas var būt, tas ir anafilaktiskais šoks, kad dzīvniekam ir smaga alerģiska reakcija pret toksīnu un viņš var iet bojā no nosmakšanas.

Kā saimnieks var palīdzēt sadzeltajam mīlulim?

Ostroga uzsver, ka viss ir atkarīgs no tā, kur mīlulis ir sadzelts. "Ja viņš ir sadzelts kaut kur uz muguras, sāniem vai kājas, tad var novērot viņa veselības stāvokli - vai veidojas tūska."

Ja mīluli sakož bite, tad obligāti jāizņem bites dzelonis, jo tas arī var radīt sāpes un diskomfortu.

Speciāliste norāda, ka visbiežāk mīluļi tiek sakosti purniņa rajonā, tāpēc viņa iesaka visiem mīluļu saimniekiem iegādāties kādu no antihistamīna līdzekļiem, piemēram, ""Zirtec" vai "Tavegyl", kas ir pretalerģijas tabletes".

"Pirms dot medikamentus ir obligāti jāsazinās ar kādu veterinārārstu, lai zinātu, cik lielu devu mīlulim var dot, jo devas katram dzīvniekam ir individuālas pēc viņa svara," atklāj Ostroga.

Uz koduma vietām var likt arī aukstas kompreses, kas palīdzētu mazināt tūsku. "Tikai jāatceras, ka ādai nevar būt tiešs kontakts ar ledu, tad var rasties apsaldējums."

Speciāliste piekrīt, ka pirmā palīdzība mīlulim pret lapsenes vai bites dzēlienu ir teju tāda pati kā cilvēkam.

Jautāta, vai mīluli var preventīvi pasargāt pret kaitēkļu uzbrukumiem, viņa noteic, ka ar dzīvniekiem, kas iet ārā, tas ir teju neiespējami.

"Protams, istabas mīluļus var pasargāt, pieliekot logam priekšā insektu tīklu, jo visbiežāk kaķi tiek sadzelti, kad kāds lidonis ir ticis iekšā mājā un dzīvnieks to ir centies noķert."

Taču eksperte uzsver, ka "dzīvnieki nekādā gadījumā nebūtu "jātur kapsulā", kas liegtu viņiem izbaudīt normālu dzīvnieka dzīvi".

"Protams, var pasekot līdzi, kur sunītis pavada laiku, jo pie atkritumu tvertnes vai komposta kaudzes kukaiņu var būt daudz vairāk kā citur, bet citādāk nav tādu pilienu vai tabletes, kas pasargātu mīluli pret bitēm, lapsenēm vai iršiem," izceļ Jevgēnija, uzsverot, ka ir nopērkami pilieni tikai pret ērcēm, odiem un blusām.

Svarīgi atcerēties!

Speciāliste izceļ, ka bieži vien saimnieki neatšķir kukaiņa dzēlienu no čūskas koduma, jo abos gadījumos dzīvniekiem sakostās vietas sapampst.

"Kā zinām Latvijā vienīgā indīgā čūska ir odze, kas ir īpaši bīstama suņiem. No odzes indes suņiem var rasties problēmas ar nierēm un dzīvnieks dažu diennakšu laikā var iet bojā."

Jāatceras, ka visagresīvākās čūskas ir pēc pamošanās un došanās pie miera, tas ir, agri pavasarī un tuvojoties rudenim.

"Ja mēs zinām vai mums ir aizdomas, ka dzīvnieku ir sakodusi čūska nevis kukainis, uzreiz ir jādodas uz klīniku un jau pa ceļam ir jālieto antihistamīni," uzsver Ostroga.

Raksts tapis sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu