"Viņiem ir pie vienas vietas." Centrāltirgus apmeklētāji nobažījušies par tirgotājiem, kuri neievēro higiēnas normas (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Centrāltirgus paviljoni.
Centrāltirgus paviljoni. Foto: Zane Bitere/LETA

Helēna Covid-19 izplatības laikā kļuvusi par aculiecinieci tam, kā Rīgas Centrāltirgus Piena paviljonā tirgotāji neievēro elementāras higiēnas un tīrības normas, vēsta raidījums "Bez Tabu".

Helēna stāsta, ka, apmeklējot tirgu četrus rītus pēc kārtas, pamanījusi, ka kāda no pārdevējām saiņo pankūkas ar kailām rokām, ne reizi tās nenomazgājot vai nedezinficējot.

"Viņa plikām rokām arī sieru grieza, to termiski mājās arī varbūt neviens neapstrādā. Tad viņa vēl paņem pildspalvu, tad viņa vēl pakasa matus, tad viņa paliek telefonu, tad viss paliek vaļā, un vēlreiz visu to pašu dara. Viņi zina, ko dara, viņiem ir pie vienas vietas, rupji sakot," stāsta Helēna.

Sieviete redzēto nofilmējusi īsā video, un tajā tik tiešām redzams, ka produktu griešanas un fasēšanas laikā pārdevēja neizmanto cimdus vai kādus citus palīglīdzekļus.

Uz ielas sastaptie tirgus apmeklētāju viedokļi dalās – vieni piekrīt Helēnai, jo novērojuši līdzīgas ainas. Citi uzskata, ka galvenais sargāt sevi pašiem. Taču kāda melleņu pārdevēja stāsta, ka teju visi, izņemot dažus vecāka gada gājuma tirgotājus, izmanto cimdus, dezinfekcijas līdzekļus un rūpējas, lai ievērotu visas higiēnas normas.

Dodamies izlūkos, lai pārliecinātos savām acīm – vai tiešām tirgotāji godprātīgi ievēro drošības pasākumus. Ieejot Piena paviljonā un izmetot kārtīgu loku gar pārdevējām, pamanām, ka plastmasas cimdus vai kādus palīglīdzekļus, darbojoties ar pārtikas produktiem, izmanto vien retais.

Cits izlīdzas ar tikai vienu cimdu vai maisiņu. Sastopam Helēnas pieminēto pārdevēju – arī šoreiz viņa nekautrējas sieru griezt ar kailām rokām, piedāvājot to nogaršot arī klientiem.

Izrādās, ka Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) Rīgas Centrāltirgū ir biežs viesis. Šogad tur veiktas kopumā 119 pārbaudes, no kurām 11 Piena paviljonā.

"Ir jāsaprot, ka ir pārkāptas vispārīgās higiēnas normas, prasības – tieši vispārīgās, personīgās higiēnas prasības. Jo cilvēkam ir jāsaprot, lai viņa varētu fasēt šo te produktu, viņai vajadzētu lietot, tad kad fasē, vienreizlietojamos cimdus, nevis visu dienu stāvēt šajos cimdos, vai lietot attiecīgo tirdzniecības inventāru," norādīja PVD pārstāve Tatjana Marčenkova.

Ja pie rokas nav vienreizlietojamie cimdi, pārdevēja var izmantot dakšas, karotes, kausus vai kādu citu atbilstošu rīku, bet ar noteikumu, ka tas tiek vajadzības gadījumā nomainīts vai nomazgāts, piemēram, pēc produkta degustācijas.

Marčenkova norāda, ka šajā gadījumā uzskatāmi redzama zema tirdzniecības darbinieku kultūra, ko grūti ieaudzināt, ja jau bērnībā tas nav izdarīts. PVD pārstāve uzsver, ka jāprot ne tikai tirgot preces, bet arī sevi pasniegt, lai neatbaidītu pircējus, kā tas noticis šajā gadījumā.

Rīgas Centrāltirgus valdes priekšsēdētājs Artis Druvnieks stāsta, ka Rīgas Centrāltirgū strādā četri sanitārās uzraudzības daļas darbinieki, kuru ikdienas pienākumos ietilpst gan sanitāro, gan higiēnas prasību ievērošanu.

Viņš atzīst, ka četri cilvēki uz šo paviljonu daudzumu un uz teritorijas apjomu ir par maz, un katram pārdevējam blakus izstāvēt neesot iespējams. Šādos gadījumos pirmajā reizē tiekot izteikts mutisks aizrādījums.

Nākamajā, ja situācija jau atkārtojas, tiekot sastādīts akts un uzlikta soda nauda. Pēc "Bez Tabu" iesaistīšanās pārdevēja aicināta uz pārrunām, tāpat Piena paviljonā ieviesta pastiprināta uzraudzība, lai šādi gadījumi vairs neatkārtotos.

Video: "Bez Tabu" sižets

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu