Kāpēc suņiem ir auksts un mitrs deguns?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls
Ilustratīvs attēls Foto: pexels.com

Visi suņu saimnieki ir jutuši sava mīluļa mitro un auksto degunu, kas kā pateicība par vēdera pakasīšanu allaž tiek piegrūsts pie rokas. Bet vai zini, kāpēc tas ir auksts un mitrs? 

Auksts deguns suņiem ir pilnīgi normāla parādība. Tieši tāpat kā silts deguns, īpaši pēc snaudas. Kad suns ir aizmidzis, viņa deguns parasti sasilst un kļūst sauss. Kad suns pamostas, viņš ātri aplaiza degunu, un tas atkal kļūst auksts un mitrs, rakstīts zinātnes izdevumā "Live Science".

Tomēr jautājums paliek: kāpēc tas ir auksts un kāds labums sunim no tā? 

Viena no idejām ir tāda, ka suņa aukstais deguns palīdz tam labāk regulēt savu ķermeņa temperatūru. Tomēr degungals ir tik mazs, ka, visticamāk, tam nav nozīmīgas ietekmes suņa ķermeņa temperatūras regulēšanā. 

Lai noskaidrotu patiesību, starptautiska zinātnieku komanda izmērīja vairāku dzīvnieku deguna temperatūru, to skaitā bija arī zirgi, suņi un aļņi. Noskaidrojās, ka suņu un citu gaļēdāju deguna gals ir aukstāks nekā zālēdājiem. Iespējams, tāpēc, ka aukstam degungalam savvaļas dzīvnieku dzīvē tomēr ir lielāka nozīme, nekā zinātnieki uzskatīja līdz šim. 

Zinātnieki veica divus eksperimentus – vienā aplūkoja suņu uzvedību, bet otrā smadzenes. Tas tika darīts, lai noskaidrotu, vai auksts deguns ļauj labāk uztvert siltumu. Pirmajā eksperimentā pētnieku komanda veiksmīgi iemācīja trīs suņiem atšķirt siltāko objektu, kuram bija potenciālā upura temperatūra, no istabas temperatūras objekta. Rezultāti liecina, ka suņi var uztvert vāju termālo radiāciju no tālākiem objektiem. 

Otrajā eksperimentā zinātnieki 13 suņiem iemācīja mierīgi gulēt magnētiskās rezonanses iekārtā, lai varētu novērot to smadzeņu aktivitāti, kad to priekšā tika nolikts ūdens trauks istabas temperatūrā vai siltāks. Kā izrādījās, aktivitāte suņu smadzenēs bija lielāka, kad to priekšā bija siltāka ūdens trauks. 

Smadzeņu reģions, kas aktivizējās, atrodas kreisajā smadzeņu puslodē. Šī smadzeņu puse interesē zinātniekus tāpēc, ka tajā veidojas atbildes reakcija uz ēdienu, kas rezultātā ir saistīta arī ar plēsonīgu uzvedību. Suņiem šajā smadzeņu reģionā tiek apstrādātas dažādas sajūtas, piemēram redzes, ķermeņa stāvokļa un siltuma sajūtas. Ņemot vērā, ka aktivitāte šajā smadzeņu reģionā parādījās, kad suņa deguns tika pakļauts siltumam, ir iespēja, ka suņi un, iespējams, arī citi dzīvnieki ar aukstu degunu, to izmanto, lai identificētu siltumu un labāk varētu atrast medījumu. 

Tomēr par spīti nesenajam pētījumam, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Scientific Reports”, joprojām ir nepieciešami tālāki pētījumi, lai sniegtu pavisam drošu atbildi uz jautājumu, kāpēc suņiem ir auksts deguns.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu