Ja Kuldīgā turpināsies Covid-19 izplatība, lems par lokālu ierobežojumu ieviešanu

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: LETA

Masveida iedzīvotāju testēšana Kuldīgā, kas sākta pēc plaša perēkļa atklāšanas tekstila rūpnīcā, parādījusi pirmos rezultātus. Saslimušie ir gan izglītības, gan sociālās aprūpes iestādēs, vēsta raidījums "TV3 Ziņas".

Siekalu paraugu pieņemšanas punktā pabijuši septiņi ar Covid-19 inficētie. Tieši tik daudzi atklāti, pārbaudot 575 siekalu paraugus.

Un tas jau ietekmējis Kuldīgas pašvaldības iestāžu darbu. Divi no septiņiem inficētajiem ir sociālā dienesta darbinieki.

"Cilvēki tagad ir karantīnā, ir noteiktas kontaktpersonas. No šodienas sociālais dienests darbosies attālināti. Pakalpojumus sniegs telefoniski vai video konferencē," norāda Kuldīgas novada domes priekšsēdētāja Inga Bērziņa.

Ja trīs dienu ilgā pūļa testēšana Kuldīgā uzrādīs vēl vairākus inficētos, pašvaldība sasauks civilās aizsardzības komisijas ārkārtas sēdi un lems par lokāliem ierobežojumiem

Siekalu testi atklāja Covid-19 arī trīs izglītības iestāžu darbiniekiem. Tāpēc no rītdienas obligātā mājas karantīna noteikta četru klašu skolēniem no Kuldīgas 2. vidusskolas un četru klašu skolēniem no Viļa Plūdoņa Kuldīgas vidusskolas. Un skolu darbinieki aktīvi testējās arī otrdien.

"Ir labi, ka mēs varam pārbaudīt un zināt, kurš tas ir. Tad tas cilvēks var iet karantīnā, un neveidosies masu efekts, nesaslims vairāk cilvēku," saka Kuldīgas izglītības iestādes darbinieks Arvis.

"Iespējams, lūgsim tad valdībai rīkoties, jo pašvaldībai pašai nav tiesību kaut ko attiecināt uz plašāku sabiedrību," skaidro Bērziņa.

Iespēju trīs dienas bez maksas veikt Covid-19 testu ar siekalu nodošanu Kuldīgas novada ļaudis izmanto aktīvi. Veidojas pat rindas.

"Šos testus uztaisīju visai ģimenei. Man ir iesnas, man ir klepus, galva sāp. Domāju, ja es taisu, uztaisīs visiem reizē, jo es ar tiem cilvēkiem dzīvoju kopā," norāda Kuldīgas iedzīvotājs Dāvis.

Tieši otrdien pēc siekalu testiem izteikti daudz nāk uzņēmumu pārstāvji.

Kuldīgas DUS "Circle-K" darbinieks Gatis stāsta: "Degvielas uzpildes stacija. Mums vajag pārliecināties. Tā kā tomēr apkalpojam daudz klientu, zini, gribas tomēr to drošību."

Vairāki uzņēmēji atnāk pēc vairākiem desmitiem testu komplektu, pat virs simta. Tiek pildīti maisi.

"Īpaši ražošanas uzņēmumiem ir svarīgi, lai viņu darbinieki tiktu pārbaudīti un neapstātos viņu darbs. Ja kādam atklājas, lai ātri to infekciju var novērst," norāda Kuldīgas pašvaldības policijas inspektore Ieva Rogozova.

Siekalu tests ir vienkāršs un nesāpīgs pretstatā uztriepju paņemšanai ar kociņu no deguna un rīkles. "Arī bērniem tas ir vieglāk, jo nav nepatīkamās sajūtas," bilst Rogozova.

Būtība Kuldīgā – cilvēks paņem komplektu, dzīvesvietā piepilda piltuvi ar siekalām un aizpilda dokumentu, nes atpakaļ un atdod. Drošības dēļ piltuvi nedrīkst piepildīt ar siekalām darbavietās, skolās vai citās publiskās vietās. Lai nebūtu lieki jābrauc šurpu turpu, Maigonis un Gunta testa materiālus pilda turpat automašīnā, kā paši smej, siekalojoties. Covid-19 testu veic, jo bieži ejot sabiedrībā.

"Jāsavāc 2 mililitri siekalu. Diezgan sausa mute. Diezgan bīstami tagad pa veikaliem staigāt," saka Kuldīgas novada iedzīvotājs Maigonis.

Siekalu testus bezmaksas Kuldīgai nodrošina "Gulbja laboratorija" pilotpētījuma ietvaros. Paraugi vairākas reizes dienā tiek vesti uz Rīgu. Rezultātus cilvēki sāk saņemt jau pēc pusnakts.

Video: "TV3 Ziņas" sižets

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu