"Visvairāk mani šokēja atbilde no Ventspils ārstiem..." Mirušās 34 gadus vecās Covid-19 pacientes radinieki apšauba, vai sievieti nevarēja glābt (15)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Covid-19. Ilustratīvs attēls
Covid-19. Ilustratīvs attēls Foto: Shutterstock

Aizvadītajā nedēļā Covid-19 paņēma divus vienas ģimenes locekļus. Šīs ģimenes tuvinieki tagad cenšas noskaidrot, vai ārstu rīcība šajos gadījumos bija pietiekami augstā līmenī, vēstī TV3 Ziņas.

Notikušais liek uzdot ļoti daudz jautājumu, tostarp, par medicīnas darbinieku darba kvalitāti reģionos. Ģimenes locekļi aizvien ir šokā, vien ar pāris dienu starpību nomira kā tēvs, tā meita. 

Kāds ģimenes tuvinieks, kas vēlējās palikt anonīms, ir neizpratnē par ārstniecības procesu. Viņš savu sakāmo atsūtīja e-pasta formā, jo nevēlas runāt kameras priekšā. Pirmais ar Covid-19 saslima pensijas vecuma tēvs, kuram bijušas arī citas kaites.

"Tētim vienā dienā pēkšņi cēlās temperatūra, palika slikti, bezspēks. Stāvoklis strauji pasliktinājās, zvanot ātrajai palīdzībai, sākotnēji palīdzību atteica, esot teikts, ka pakaļ nebraukšot, jo slimniekam netrūkstot elpa, līdz ar to neatliekama palīdzība neesot vajadzīga," TV3 raksta tuvinieks.

Tagad Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestā (NMPD) skaidro, ka pie tēva sākotnēji mediķi patiešām nav ieradušies, jo pēc sarunas ar viņu neradās iespaids, ka situācija būtu tik nopietna – vīrietis to nav izstāstījis. Par šī pacienta veselības komplikācijām zinājis ārsts, kuram vajadzēja rīkoties ātrāk.

"To redzēja ģimenes ārsts. Varēja zvanīt mums no rīta, nevis ieteikt pašam pacientam raksturot situāciju, tad izsaukums būtu veikts ātrāk. Te jāsaka, ka pacients slimnīcā pavadīja vēl piecas dienas, līdz iestājās šis iznākums," saka NMPD vadītāja Liene Cipule.

Vīrieša dzīvība izdzisusi Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā Ventspilī. Pēc tam saslimusi arī viņa 34 gadus vecā meita. Nākamajā dienā pēc pirmajām pazīmēm, iesnām un klepus, sieviete nodeva Covid-19 testu, ģimenes ārsts ieradās vakarā, rekomendēja palikt mājās, dzert zāles un tējas.

Dienu vēlāk sieviete uzzināja, ka tests ir pozitīvs. Ar ārsta rekomendācijām sieviete mājās ārstējās nedēļu, līdz svētdienā viņu aizveda uz Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīcu Ventspilī, kur konstatēja ielaistu abpusēju plaušu karsoni.

"Ventspils slimnīca turpināja ārstēšanu, situācija pakāpeniski uzlabojās, bet pēc tam atkal palika sliktāk, stāvoklis strauji kļuva smags. 

Visvairāk mani šokēja atbilde no Ventspils ārstiem, uz jautājumu – kāpēc viņa netika vesta uz Rīgu jau ātrāk, ja stāvoklis ir bijis tik smags, kur ir atbilstoša aprūpe cilvēkiem ar smagu slimības gaitu?

Viņu atbilde bija – mēs pus dienu zvanījām un cīnījāmies, lai viņu vestu uz Rīgu, Rīga neesot gribējusi ņemt pretī," elektroniskajā sarakstē atklāj tuvinieks.

Ziemeļkurzemes reģionālajā slimnīcā notikušo komentēt nevēlējās "Saskaņā ar fizisko personu datu aizsardzību regulējošiem normatīvajiem aktiem un Pacientu tiesību likumu, SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" šo gadījumu nekomentēs," paziņojusi SIA "Ziemeļkurzemes reģionālā slimnīca" sabiedrisko attiecību speciāliste Santa Grīnberga.

NMPD pakļautības iestāde ir Specializētais medicīnas centrs, tajā strādā zinošākie ārsti Latvijā, koordinē slimnīcu sadarbību īpaši smagos gadījumos – tur uzsver, ka atraidījums no Rīgas puses neesot bijis.

"Kad slimnīca saskārās ar zināmām problēmām, kas saistītas ar medicīniskām lietām, tika pielietots algoritms, piesaistīts Specializētais medicīnas centrs," norāda Cipule. "Tika konsultācija nodrošināta, izstāstīts, kas jādara, kā jārīkojas. Nākamajā dienā saņēmām izsaukumu, ka paciente jātransportē uz Rīgu, stundas laikā ar speciālo kapsulu devāmies ceļā, un nogādājām Infektoloģijas centrā."

Infektoloģijas centrā uzsver – lēmumu pacienta pārvešanai pieņem NMPD, un šajā algoritmā NMPD speciālisti sazinājās ar Latvijas Infektoloģijas centru, lai informētu, ka atvedīs pacientu, kura veselības stāvoklis ir pasliktinājies un nepieciešama komplicētāka medicīniskā palīdzība. Diemžēl Infektoloģijas centrā sievietes dzīvība pēc vairāku dienu cīņas ar Covid-19 izdzisa.

Cipule gan atzīst – šajā traģiskajā divu ģimenes locekļu lietā ir daudz ko analizēt, tostarp, ārstu sadarbību un reģionu darba kvalitāti, un cerams, ka gūtās mācības palīdzēs glābt citus cilvēkus.

Video: TV3 Ziņu sižets

Komentāri (15)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu