Ko nozīmē būt "pietiekami labam vecākam"? Desmit ieteikumi, kā par tādu kļūt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Unsplash

Salīdzinoši labi vecāki necenšas būt ideāli, tāpat viņi negaida, ka viņu bērni būs ideāli. Šis vēstījums tagad ir svarīgāks nekā jebkad, jo tik daudzi vecāki izjūt pastiprinātu satraukumu par savu bērnu nākotni, vēsta portāls "PsychologyToday".

"Pietiekami labu māti" pirmoreiz 1953. gadā aprakstīja Lielbritānijas pediatrs un psihoanalītiķis D. V. Vinikots, kurš apgalvoja, ka pietiekami laba māte ir labāka par ideālo māti. Sākotnēji pietiekami laba māte konstanti ir kopā ar bērnu, bet pamazām arvien mazāk pielāgojas zīdainim, reaģējot uz mazā bērna pieaugošo spēju tikt galā ar mātes prombūtni.

Tādā veidā mazais bērns iemācās efektīvi tikt galā ar vilšanos realitātē.

1987. gadā Bruno Bettelheims uzrakstīja grāmatu "Pietiekami labs vecāks", kurā viņš balstījās uz Vinikota idejām, un apgalvoja, ka vecākiem vajadzētu izvairīties no mēģinājumiem radīt bērnu un audzināt viņu par ideālo cilvēku, bet drīzāk viņiem vajadzētu palīdzēt savam bērnam kļūt par tādu cilvēku, kāds viņš vēlas būt.

Kad rodas problēmas, perfekcionists meklē kādu vainīgo. Cita vainošana nekad nav noderīga, neatkarīgi no tā, vai tā ir vērsta uz sevi vai kādu citu.

Saskaņā ar Bettelheima teikto, perfekcionisms "rada neizteiktas ciešanas ģimenes lokā, saasinot sākotnējās grūtības un dažkārt pat liekot apšaubīt laulības un ģimenes derīgumu".

Sākumā jūsu mazulim ir vajadzīgs kāds, kas pilnībā veltīs savu laiku viņa vajadzību apmierināšanai. Kļūstot vecākam, viņu vajadzības mainās, tāpēc piedāvājam desmit veidus, kā, bērnam pieaugot, kļūt par pietiekami labu vecāku.

1. Esiet labs pret sevi.

Jūs nevarat izdarīt visu. Necentieties tiekties uz vecāku pilnību - tas nav iespējams, un jūs tas tikai nomāks. Mēģiniet būt pietiekami labs tieši tagad, šodien.

2. Pasmaidiet par kļūdām un nepilnībām.

Tu esi cilvēks. Jūsu bērns ir cilvēks. Jūsu partneris ir cilvēks. Jūs visi pieļausiet kļūdas, un tas ir labi. Tieši kļūdu dēļ mēs iemācāmies darīt labāk.

3. Cieniet sava bērna individualitāti.

Ieklausieties savā bērnā. Dziļi klausieties gan ar sirdi, gan ar ausīm. Strādājiet, lai saprastu viņus tādus, kādi viņi ir, lai arī cik atšķirīgi viņi būtu no jums.

4. Koncentrējieties uz problēmu risināšanu.

Nekad nevainojiet nevienu. Ne sevi, ne bērnu, ne partneri, ne laikapstākļus. Vienkārši koncentrējieties uz lietu uzlabošanu.

5. Sniedziet bērnam vajadzīgo palīdzību.

Esiet mīlošs, klātesošs un pieejams, taču nemēģiniet dot bērnam vairāk par vajadzīgo. 

6. Uzticieties savam bērnam, ka viņš pats nonāks pie secinājumiem.

Labākais veids, kā bērns var apgūt prasmes tikt galā ar izdzīvošanu un attīstību izaicinošā pasaulē, ir izdomāt, kā konstruktīvi rīkoties ar problēmām. Labākais laiks mācīties ir tad, kad viņi ir mazi, vecāku mājās, drošībā.

7. Meklējiet labākos iespējamos bērna nepareizas uzvedības iemeslus.

Kad jūsu bērns dara kaut ko tādu, ko jūs uzskatāt par nepareizu, meklējiet, kāds impulss vai vajadzība varētu būt virzījusi šo uzvedību. Varbūt viņiem ir nepieciešams vairāk informācijas par to, ko jūs no viņiem vēlaties. Bērni ne vienmēr zina, ko viņi jūt vai domā, vēl jo mazāk ir spējīgi to ietērpt vārdos.

8. Sviniet un atbalstiet sava bērna entuziasmu.

Jūsu bērnam var patikt darīt kaut ko tādu, ko jūs nenovērtējat. Viņiem var nebūt intereses aktivitātēs, kas interesē jūs. Neatkarīgi no tā, vai tas ir sports, amatniecība, mūzika, politika vai kas cits, cieniet un atbalstiet sava bērna intereses.

9. Koncentrējieties uz šodienu, nevis uz rītdienu.

Pievērsiet uzmanību bērna pieredzei bērnībā, nevis bērna ceļam uz pieaugušo vecumu. Atrodiet skolu, kurā viņi var izbaudīt mācīšanos.

10. Uzticieties sev.

Pietiekami laba audzināšana mīlestības, pacietības un empātijas apstākļos patiešām ir pietiekami laba.

Seko mums arī Instagram un uzzini visu pirmais!  

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu