Pavļuts: Ar pašreizējām iespējām ģimenes ārsti nevarētu nodrošināt pusi vakcinēšanas jaudas

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Daniels Pavļuts
Daniels Pavļuts Foto: Edijs Pālens/LETA

Pašreizējā situācijā, bez vērienīga atbalsta, ģimenes ārsti nevarētu nodrošināt pusi vakcinēšanas pret Covid-19 jaudas, kā tas iepriekš bija paredzēts Latvijas vakcinācijas stratēģijā, žurnālistiem sacīja veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Iepriekšējās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) pārraudzībā tapusī Latvijas vakcinācijas stratēģija paredzēja, ka ģimenes ārsti varētu vakcinēt ievērojamu daļu Latvijas iedzīvotāju. Vadoties pēc Latvijas Lauku ģimenes ārstu asociācijas vadītājas Līgas Kozlovskas aģentūrai LETA iepriekš paustā, tika plānots, ka ģimenes ārsti ik nedēļu varētu nodrošināt aptuveni 25 000 personu vakcināciju.

Ministrs vēstīja, ka šajā sakarā piektdien ticies ar ģimenes ārstiem un paudis sapratni, ka šobrīd - bez papildu resursiem, bez vērienīga atbalsta, bez komunikācijas materiāla un papildu cilvēkresursiem - "nevarētu cerēt, ka ģimenes ārstu prakses nodrošinās pusi no vakcinēšanas apjomiem, kā sākotnēji plānā bija paredzēts".

Līdz ar to ministrs atklāja, ka visu iespēju izvērtēšanai, būs nepieciešams papildu laiks šo plānu uzlabot. "To es arī esmu lūdzis valdībai, konceptuāli iezīmējot, ka [plāna pilnveidošanai] būs nepieciešamas papildu divas nedēļas," sacīja Pavļuts.

Viņš tostarp atgādināja, ka līdz martam ir jāsagatavojas vakcinēt līdz 100 000 iedzīvotāju nedēļā. Lai sasniegtu šādu kapacitāti, esot paredzēts apzināt visas iespējas, tostarp arī privāto ārstniecības iestāžu.

Jau ziņots, ka vakcinēšanas pret Covid-19 masveida nodrošināšanai veidos īpašu biroju, otrdien preses konferencē pavēstīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

"Mums stāv priekšā milzīgs izaicinājums. Lai sasniegtu sabiedrībai drošu līmeni attiecībā uz vīrusa izplatību un atgrieztos pie normālas dzīves, mums kopumā ir nepieciešams vakcinēt aptuveni 1,5 miljonus Latvijas iedzīvotāju.

Tas ir milzīgs uzdevums, bet tas ir paveicams, ja šis projekts kļūs par visas valdības prioritāti un ja tas tiek atbilstoši, profesionāli vadīts kā liels pārnozaru prioritārs projekts," par ieceri klāstīja Pavļuts.

Tādējādi ministrs piedāvājis valdībai jaunu organizatorisko modeli un rosinājis izvedot šim nolūkam atsevišķu vadības vienību - projekta biroju jeb štābu. Šo ieceri valdība šodien konceptuāli atbalstīja.

"Es ceru, ka, ja valdība šo lēmumu oficiāli pieņemtu, nākamnedēļ šis birojs varētu sākt darbu," sacīja Pavļuts.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu