Vai būs sodi tiem, kuri negribēs vakcinēties? Atbildes uz biežāk uzdotajiem jautājumiem saistībā ar vakcinēšanos pret Covid-19 (18)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Vakcīna. Ilustratīvs attēls.
Vakcīna. Ilustratīvs attēls. Foto: Unsplash

Neskaidrību, šaubu un bažu par Covid-19 vakcīnām sabiedrībā ir daudz. Latvijas Televīzijas (LTV) raidījumā "Panorāma" atbild uz pirmajiem skatītāju iesūtītajiem jautājumiem par vakcinēšanos pret Covid-19.

Kādēļ valdība, prezidents un deputāti nevakcinējas pirmie?

Lai gan Latvijā arvien biežāk ir dzirdamas diskusijas par to, ka amatpersonām būtu jārāda piemērs iedzīvotājiem un jābūt starp pirmajiem, kas saņem vakcīnas, viņiem vēl nāksies uzgaidīt. Tas tādēļ, ka Latvija lēmusi, ka pirmie potes saņem ārsti un medicīnas personāls, jo viņiem ir lielāks risks saskarties ar Covid-19. Tikmēr amatpersonas un politiķi pašlaik lielākoties strādā attālināti. Arī viņi vakcinēsies, bet nedaudz vēlāk.

Ja kāds negrib vakcīnu, kāpēc to nevar piešķirt tam, kas to vēlas?

Pašlaik katru vakcīnas devu rūpīgi uzskaita, kam tā tiek iepotēta. Vispirms vakcīnas saņem mediķi un ārstniecības iestāžu personāls. Ar šobrīd fiziski pieejamo vakcīnu apjomu nav iespējas vakcinēt vēl citas sabiedrības grupas, un arī brīvu vietu rindās vairs tik daudz nav. Mediķu interese pēdējo dienu laikā ir augusi, un pašlaik izlietotas 11 417 no 31 425 vakcīnu devām.

Jāatceras, ka katrs vakcinētais cilvēks saņem divas vakcīnu devas, līdz ar to vakcīnas šomēnes nemaz pāri nepaliks, bet to, visticamāk, pat pietrūks. Nākamā krava gaidāma janvāra pēdējā nedēļā. Arī tā būs paredzēta mediķiem.

Vai šobrīd tiek izmantotas visas vakcīnas un neviena neaiziet bojā?

Jā, visas vakcīnas tiek izlietotas.

To apliecināja Imunizācijas valsts padomes priekšsēdētāja, infektoloģe Dace Zavadska: "No visām tām iestādēm, kas ir veikušas vakcināciju, neviena deva nav aizgājusi bojā. Un visi ir bijuši operatīvi un elastīgi, lai tos, kas "izkrīt" dienas gaitā dažādu iemeslu dēļ, lai viņu vietā tiktu atrasti citi. Arī plānošana, cik devas mēs pasūtam, cik flakonus mēs attaisām dienas laikā, lai mēs tos izlietotu, – tas ir bijis raiti un pašreiz bez zudumiem."

Kuras iedzīvotāju grupas vakcinēs pēc mediķiem?

Uzreiz pēc mediķiem vakcīnu varēs saņemt sociālās aprūpes centru darbinieki un klienti. Viņu vakcinācija pie pašreizējā scenārija, rēķinoties ar vakcīnu plašākām piegādēm nākamajā mēnesī, varētu sākties februārī.

Iespējams, februārī arī sāks vakcinēt riska grupā esošos pacientus un skolotājus, operatīvo iestāžu darbiniekus. Bet plašākas sabiedrības vakcināciju plānots uzsākt maijā, tomēr jāuzsver – viss būs atkarīgs no vakcīnu daudzuma, ko ražotāji spēs piegādāt, norāda Veselības ministrijā.

Kā nodrošinās, ka viens un tas pats cilvēks nevakcinējas divas reizes?

Katra vakcīnas deva tiek reģistrēta, un katra cilvēka vakcinācijas faktu fiksē e-veselības sistēmā. Tajā būs redzams arī vakcinācijas sērijas numurs, kas dod iespēju izsekot katras vakcīnas devai līdz individuālam saņēmējam un iestādei, kas veikusi vakcināciju.

Vai būs sodi tiem, kas nevēlēsies vakcinēties?

Nē, nebūs. Vakcinācija ir brīvprātīga.

Komentāri (18)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu