NMPD vadītāja komentē Covid-19 pacientu šķirošanu un šī brīža situāciju salīdzina ar noveli "Nāves ēnā" (16)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Turpinot sižetu sēriju "Priekšpostenis", "TV3 Ziņas" ielūkojās to mediķu ikdienā, kuri smagā stāvoklī esošos pacientus satiek pirmie. Slimnīcu noslodze ir kritiskā līmenī. Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienestam (NMPD) nākas pieņemt arvien grūtākus lēmumus par to, kurus pacientus vest uz slimnīcu, kuriem tur būs vieta, bet kurus pacientus pagaidām vēl var atstāt mājās. Pašreizējo situāciju dienesta vadītāja salīdzina ar notikumiem klasiskajā novelē "Nāves ēnā". 

NMPD vadītāja Liene Cipule piedalās kārtējā sapulcē, kurā tiek spriests par aktuālo situāciju slimnīcās. Tā mainās pa stundām. Tāpēc operatīvās vadības centra darbs ir bez apstājas – 24 stundas diennaktī 7 septiņas dienas nedēļā.

Saņemta aktuālā informācija – viens punkts, kurā nogādāt smagos Covid-19 pacientus ir pārpildīts. Jālemj par jauniem algoritmiem, kur vest saslimušos, kurā slimnīca pietiks vietas - tas var būt arī Madonā vai Gulbenē un , saprotams, tas ir liels izaicinājums, jo pacientam katra minūte ir svarīga. Mediķi slimnīcās ir pārslogoti un vairs nespēj reaģēt uz jaunu pacientu atbraukšanu, – arī šeit visi strādā uz izsīkuma robežas.

"Tas ir nepārtraukts process, jāatrod gulta, cilvēks, kas ārstēs, ierīce, ar ko elpinās. Pašlaik tā sajūta ir pulku smagāka.

Šis laiks ir ar skumjām pilns tāpēc, ka realitāte ir atnākusi, atnākusi vēl trakāk nekā mēs gaidījām,

un tas viss katru dienu pavadās ar tiem skaitļiem, bet tai pašā laikā tas jau visiem kaut kur krājās, visiem mediķiem krājās, sevišķi tiem, kas slimnīcās, un es tiešām nezinu, kā viņi ar to tiek galā," saka Cipule.

Darbs pilnā ekipējumā ātrās palīdzības dienesta mediķiem jau vairs nešķiet grūtākais.

Slimo vai karantīnā nonāk arī dienesta mediķi, citu spēku nav, no ierindas izkritušos aizstāj esošie, kas likumsakarīgi strādā vairākas diennaktis pēc kārtas. Traucēta pacientu uzņemšana rada papildu lielu – gan fiziski, gan galvenokārt emocionālu spriedzi.

"Ja pirms mēneša es teicu, ka tas ir operatīvā vadības centra stress, jo viņiem bija jāsamenedžē, jāsakārto loģistika, jāatrod slimnīca, – tagad, protams, tie uzdevumi arī mediķiem ir kļuvuši daudz grūtāki – mēs nedrīkstam pārpildīt gultas katram gadījumam, mums ir jāizved tiešām tos, kam vajag un tiem, kam varbūt nevajag, viņiem ir jāpaliek mājās.

Mums ir pat tā, ka mēs braucam trīs reizes pie pacienta un ceturtajā vedam uz slimnīcu. Nu, tas nav patīkami, tas ir ļoti, ļoti grūti, bet mēs saprotam, – ja mēs to darbu nedarīsim, mums to gultu vairāk nebūtu," stāsta Cipule.

Frontes pirmajā līnijā jau nekas nav mainījies – ne tuvu uzlabojies. Arvien biežāk mediķiem nākas pieņemt smagus lēmumus, – kuram ir vajadzīga ārstēšana slimnīcā, kuram nē.

"Tie lēmumi paliek arvien sarežģītāki un izaicinājumi lielāki, jā!

Ir ļoti smagi strādāt sociālās aprūpes centriem un skatīties uz to, kā tas notiek — milzīgas ēkas, kas ir pilnas ar veciem ļaudīm, kas ir saslimuši un kuriem īsti daudziem vairs nevar palīdzēt, un to izmisumu, kas tiem cilvēkiem tur ir…

Tas vārds "šķirot" ir diezgan briesmīgs, es no viņa gribētu atturēties, bet pa lielam tā tas arī ir, bet – šis šķirošanas uzdevums ir svarīgs un grūts, tāpēc es augsti vērtēju dienesta mediķus, kas to uzņemas.

Vieglākais ir aizbraukt uz jebkuru izsaukumu, laipni lūgti mašīnā un uz slimnīcu, bet tur ir priekšā kolēģi, citi pacienti, un ja mēs nebūtu izvērtējuši, tad nākamajiem, kam būs jāved šāds pacients, vairs nebūs vietas – tas ir tieši tik svarīgs uzdevums," turpina Cipule.

Jau tā kritiski sarežģīto situāciju vēl vairāk apgrūtina bažas par jaunā vīrusa paveida izplatību – jau atkal jāveic kārtējās izmaiņas. Dienestā riska līmenis paaugstināts līdz augstākajam.

Mediķi izsaukumos vairs nevar braukt maskās, jo jāpaaugstina drošība. Tas nopietni satrauc gan dienesta vadītāju, gan visu komandu.

Ja iepriekš tika ziņots par vienu laboratoriski apstiprināto jaunā – lipīgākā Covid-19 paveida gadījumu – skaidrs, ka to ir vairāk.

"Mēs bijām un jau esam bijuši šajos izsaukumos pie šī paveida — bija jau trīs izsaukumi. Tie riski ienākt šiem jaunajiem variantiem, kuri ir lipīgāki un tad es saprotu, ka mums būs, iespējams, vēl stingrāki lēmumi jāieņem, vēl lielāka atbildība jāuzņemas un tā dēļ ir ļoti grūti saņemties no rītiem sākt, jo tu neredzi, kad tas beigsies. Nav tādas sajūtas, ka es padaru darbu, novēršu kaut ko un viss ir kārtībā. 

Visu laiku ir nākamais grūtākais uzdevums, un te ir ļoti liela komandas nozīmē – mēs viens otru stutējam, kurš kurā dienā salūzt, kurā dienā ir par daudz, – tad pārējie stutē.

Nav jau variantu, no malas mēs jaunus spēkus nevaram gaidīt – mums ir jātiek galā ar to, ka mums te ir," norāda Cipule.

Cerība izejai no pandēmijas ir vakcinācija. Šeit potes saņēmusi jau trešdaļa darbinieku, tomēr vadītāja neslēpj bažas par to, vai jaunie vīrusa paveidi izplatības ziņā neapsteigs vakcinācijas ātrumu.

Cipule arī neslēpj satraukumu par to, ka cilvēki joprojām neizprot situācijas nopietnību – veselības aprūpes sistēmas ķēdē viss ir savstarpēji saistīts, jo vairāk gultu ir jāatbrīvo Covid-19 pacientiem, jo vairāk jāierobežo citi pakalpojumi.

Vienā no saviem ierakstiem sociālajā vietnē "Twitter" dienesta vadītāja esošo situāciju salīdzinājusi ar noveli "Nāves ēnā" – Mēs visi kopā arvien vairāk kļūstam līdzīgi cilvēkiem uz ledusgabala, kas visai drāmai pa vidu paspēj izstrīdēties un izkauties. Tas nav visai glaimojoši mums. Tas ir skumji. Arī negācijas, kas tiek saņemtas kā ironizējot pateicība par nemitīgo cīņu, lai palīdzētu pēc iespējas vairāk cilvēkiem – neatvieglo ikdienu.

"Jā, arī tagad es saņemu sociālos tīklos ierakstu, ka es esmu "feika" pandēmijas karaliene, kuce un, ka es meloju un esmu nopirkta, tas ir briesmīgi. Es labprāt to visu nelasītu, kas tur notiek un par kādām tēmām cilvēki sacepās un ar agresijām metas citam virsū. Mums mirst cilvēki apkārt, mums ir ir problēmas, un mēs strīdamies par zivīm… Nezinu, mani tiešām mulsina, ka mēs esam tādos burbuļos, varbūt es to sakāpinātāk redzu, un es to arī saprotu, ka daudziem dzīve ir pamainījusies attiecībā pret veikalu apmeklējumiem, pret skolu, pret ienākumiem, bet vai tiešām šajā brīdī tik daudz negāciju vajag radīt par kaut kādiem jautājumiem, kuriem ar šo konkrēto krīzi nav nekāda sakara.

Tas ļoti, ļoti skumdina, ja mēs nespējam sadoties rokās, lai paši sevi glābtu īstenībā, tas ir tas, kas liec pie zemes," saka Cipule.

Video: "TV3 Ziņas" sižets 

Seko Apollo arī Instagram - viss aizraujošais, skaistais un svarīgais vienuviet!

Komentāri (16)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu