Vakcinācijas pret Covid-19 organizēšanai veidos īpašu vienotu tīklu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Reuters/ScanPix

Lai sasniegtu vakcinācijas pret Covid-19 ātrumu, kas atbilst vakcīnu piegāžu apjomam un nodrošinātu ērtu un elastīgu vakcinācijas procesu, tiks organizēts kopēji vadīts vienotais vakcinēšanas tīkls, norādīts Veselības ministrijas izstrādātajā Covid-19 vakcinācijas plānā, ko otrdien skatīs valdība.

Vienotajā tīklā tiks apvienoti esošās sistēmas resursi un veidots vienots vakcinējamo saraksts, vienots vakcinācijas vietu kalendārs un rindu vadība, kā arī centralizēta vakcīnu piegādes un krājumu vadība, un vienota komunikācija ar iedzīvotājiem.

Lai sasniegtu mērķi - pieaugušo iedzīvotāju aptvere ne mazāk kā 70% 2021.gada vasaras beigās, no februāra pakāpeniski ir jākāpina vakcinācijas pakalpojumu kapacitāti, lai no marta varētu nodrošināt ne mazāk kā 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā, skaidro Veselības ministrija (VM). Šis apjoms atbilst prognozētajam vakcīnu piegāžu ātrumam, operatīvi izmantojot visas piegādātās vakcīnas, akcentē VM.

Šajā vakcinācijas plānā arī norādīts ievērojami zemāks ražotāja "AstraZeneca" piegāžu apjoms pirmajā ceturksnī. Ja iepriekšējais plāns, kas tapa vēl bijušās veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) vadībā, paredzēja, ka pirmajā ceturksnī Latvija saņemtu 423 957 "AstraZeneca" vakcīnu devas, tad šajā plānā šī ražotāja vakcīnu devu apjoms ir 108 791 devas apmērā.

Vienlaikus, par divām trešdaļām sarūkot ražotāja "Pfizer" un "BioNTech" vakcīnu piegāžu apjomam pirmajā ceturksnī, Latvija no janvāra līdz martam kopumā no visiem ražotājiem varētu saņemt 182 661 vakcīnas devu, kas ir par 444 040 devu mazāk nekā norādīts iepriekšējā plānā.

Tomēr otrajā ceturksnī kopējais saņemamo devu skaits, salīdzinājumā ar iepriekšējo vakcinācijas plānu, būtu par 355 157 devu lielāks.

VM vērtējumā kopējā Latvijas vakcinācijas iestāžu un loģistikas kapacitāte ir pietiekama, lai būtu iespējams iedzīvotājus vakcinēt atbilstoši uzstādītajam mērķim - 100 000 vakcinācijas epizodes nedēļā. Tomēr šai kapacitātei nav ievērojamu rezervju, tāpēc kritiska ir visu Latvijas vakcinēšanas sistēmas resursu optimāla izmantošana, norāda ministrijā.

Kā vēstīts, "AstraZeneca" ir ziņojusi, ka Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai kavēsies, jo sarucis ražošanas apjoms.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu