Jaunā Covid-19 kārtība tirdzniecībā: ko cilvēki visvairāk pērk un kādi ir biežākie pārkāpumi? (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Iepirkšanās. Ilustratīvs attēls.
Iepirkšanās. Ilustratīvs attēls. Foto: Akhenaton Images/Shutterstock

No pirmdienas, 8. februāra, atsevišķos veikalos, proti, pārtikas un higiēnas preču veikalos var iegādāties visas preces un darbosies grāmatnīcas. Vienlaikus tirdzniecības vietās pastiprināti epidemioloģiskās drošības noteikumi. LTV "Dienas ziņas" centās noskaidrot, kā jaunā kārtība veikalos pašlaik darbojas.

Veikalu pārbaudē Valsts policijai pievienojās arī LTV. Kādā no veikaliem nepareizi esot bijusi norādīta atbildīgā persona. Bet tas gan uzreiz novērsts un sods netika piemērots. Valsts policijā norādīja, ka pagaidām lielākoties tiek veikts preventīvs darbs, sodi aktīvāk tiks piemēroti vēlāk.

"Esam jau veikuši diezgan daudz pārbaudes dažādās tirdzniecības vietās. Sākot ar degvielas uzpildes stacijām, beidzot ar tirdzniecības centriem, veikaliem. Nedēļas nogalē, kad jau būs pagājis kāds laiciņš, policija vērtēs šī prasības krietni stingrāk," raidījumā sacīja Valsts policijas Galvenās kārtības policijas pārvaldes Priekšnieks Normunds Krapsis.

Šajā nedēļā visbiežāk pārkāpumus veic veikalu klienti, nepareizi valkājot vai nelietojot sejas maskas. Komersantiem aizrādīts reti.

Visvairāk pērk apavus un virsdrēbes

Tirgotāji norādījuši, ka daudzviet tik tiešām vērojamas rindas, kuras visbiežāk rodas pīķa stundās. "Es gribētu palūgt – silti saģērbties, jo laukā ir auksts, kājas salst. Viens mierinājums tam ir, ka rinda iet ātri uz priekšu," sacīja SIA "Liepājas Pētertirgus" vadītāja Vineta Priedniece.

Tikmēr tirgotāji iesaka pircējiem pirms veikala apmeklējuma izveidot pirkumu sarakstu, raiti iepirkties, lai nebūtu ilgi jāuzkavējas. No iepriekš ierobežotajām precēm lielākais pieprasījums ir pēc apaviem, virsdrēbēm un pannām.

"Redzam, ka tās ir ļoti praktiskas lietas. Virsdrēbes un apavi," pastāstīja "Maxima Latvija" komunikācijas vadītāja Liene Dupate-Ugule.

"Mūsu novērojumi liecina, ka cilvēki aizvien vairāk sāk gatavot mājās. Līdz ar to ļoti pieprasīta ir dažādi virtuves piederumi. Pieaugums ir no 2 līdz 5 reizēm, ja salīdzinām ar attiecīgo gada periodu pērn," norādīja "Rimi Latvia" sabiedrisko attiecību speciāliste Elīna Šakirova.

Atbildīgās ministrijas un epidemiologi norāda, ka šis ierobežojumu modelis ir pārejas variants, lai, uzlabojoties Covid-19 situācijai, varētu atļaut tirdzniecību visos veikalos.

"Tuvāko trīs nedēļu laikā nāksim ar informāciju, kā tas darbojas un cik tas ir efektīvs, lai veicinātu turpmāko tirdzniecības atvēršanu," sacīja Inga Apsīte no Ekonomikas ministrijas.

Pagājušajā nedēļā valdība atbalstīja Ekonomikas ministrijas (EM) piedāvāto drošas tirdzniecības modeli un no šodienas tiks sākta pakāpeniska pāreja uz to, nosakot papildu drošības prasības tirdzniecības vietām un pastiprinot to kontroli, vienlaikus paplašinot preču pieejamību klātienē.

Papildu drošības prasības, tajā skaitā samazinot maksimālo pircēju skaitu tirdzniecības vietās, noteiktas veikaliem, tirdzniecības centriem ar platību 1500 kvadrātmetri un tajā esošiem vismaz pieciem tirgotājiem vai pakalpojuma sniedzējiem, kā arī prasības attiecas uz tirgiem iekštelpās.

EM aicina iedzīvotājus rūpīgi sekot norādēm pie ieejām tirdzniecības vietās, kā arī iepērkoties vadīties pēc tirgotāju norādījumiem.

Drošākas tirdzniecības nosacījumi tirdzniecības vietām noteikti, balstoties uz vairākiem pamatprincipiem:

  • Pirmkārt, visās tirdzniecības vietās jānodrošina efektīvāka apmeklētāju plūsmas kontrole un ļoti stingras fiziskās distancēšanās prasības.
  • Otrkārt, pastiprināta tirgotāju atbildība un pienākumi apmeklētāju plūsmas kontrolei, nosakot atbildīgo personu un ieviešot iekšējās kontroles sistēmu epidemioloģiskās drošības pasākumu īstenošanai tirdzniecības vietās vai tirdzniecības centros.
  • Treškārt, mārketinga aktivitāšu aizliegums, kas veicina cilvēku pulcēšanos tirdzniecības vietās. Ceturtkārt, pastiprināta kontrole un noteikta atbildība par epidemioloģiskās drošības pasākumu neievērošanu.

EM atgādināja, ka patlaban klātienē var iegādāties pārtikas preces, higiēnas preces, pirmās nepieciešamības saimniecības preces, mobilo telefonu priekšapmaksas kartes, tabakas izstrādājumus, augu smēķēšanas produktus, elektroniskās smēķēšanas ierīces un to šķidrumus, dzīvnieku barību un preces, preses izdevumus, sabiedriskā transporta biļetes, mutes un deguna aizsegus un individuālos aizsardzības līdzekļus, mājražotāju lauksaimniecības produkciju, kā arī ziedus.

Preču tirdzniecības ierobežojumi attiecas arī uz ielu tirdzniecību, kā arī tirdzniecību slēgtā un atklātā tirgus teritorijā. Savukārt pilnībā aizliegta ir gadatirgu organizēšana jeb ielu tirdzniecības organizēšana.

EM norādīja, ka arī turpmāk netiek ierobežota distances tirdzniecība un e-komercija - iedzīvotāji varēs iegādāties preces distances tirdzniecībā, proti, internetā, pasūtot pa tālruni un e-pastu. Preces varēs tikt piegādātas uz mājām un pakomātiem, tās varēs arī izsniegt un saņemt veikalos uz vietas.

Tāpat netiek pārtraukta jebkādu preču vairumtirdzniecība vairumtirdzniecības bāzēs, kas nepieciešamas gan mazumtirdzniecības veikaliem, gan uzņēmumu darbībai, ražošanai, utt. Tāpat pakalpojumu sniegšanas ietvaros atļauts nodrošināt tā sniegšanai nepieciešamās preces, piemēram, autoservisā automobiļu detaļu nodrošināšana.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu