"Pfizer" uz cilvēkiem sāk testēt tableti pret Covid-19 (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: shutterstock.com

Pagaidām izmēģinājumi tiek veikti ASV un Beļģijā, un kompānijas pārstāvji saka, ka tablete varētu būt pieejama jau šogad. 

Ziņu izdevumā "Daily Telegraph" vēstīts, ka tabletes izmēģinājumi sākti ar vairākiem dučiem brīvprātīgo. “Pfizer” cer, ka šis medikaments beigu beigās palīdzēs ārstēt Covid-19 visā pasaulē. 

Izmēģinājumi tiek veikti divās kompānijas vietās – viena atrodas ASV, bet otra Beļģijā. Kopumā izmēģinājumos plānots iesaistīt 60 brīvprātīgos vecuma grupā no 18 līdz 60 gadiem. 

Eksperiments tiks sadalīts trīs fāzēs un kopumā būs 145 dienas garš. Papildus 28 dienas pēc eksperimenta būs paredzētas novērošanai. Kā vēstīts ziņojumā, dalībniekiem būs jārēķinās arī ar dažām negulētām naktīm. 

"Galvenais jautājums ir, kā dalībnieki panesīs šo medikamentu," teica pētniece Penija Varda, kura piedalījās arī gripas medikamenta izstrādē. 

Pirmajā fāzē pētnieki vēros, cik labi dalībnieki panes šīs zāles, kā arī to, kādas ir blaknes un kā cilvēki jūtas pēc medikamenta lietošanas. Nākamajā fāzē būs iekļautas jau vairākas devas, bet trešajā fāzē zinātnieki vēros, kas notiek, ja līdz ar tableti tiek uzņemta arī dažāda veida pārtika. 

Zinātnieki no brīvprātīgajiem neslēpj, ka pagaidām šīs zāles ir pārbaudītas tikai uz dzīvniekiem. 

Vienā no kompānijas dokumentiem rakstīts: "Pētījuma medikamenta drošība ir pārbaudīta uz dzīvniekiem. Šajos dzīvnieku pētījumos nav novēroti vērā ņemami drošības riski, kā arī zāles neizraisīja nekādus blakusefektus." 

Ja izmēģinājumos netiks novēroti blakusefekti, tad medikaments tiks pārbaudīts uz cilvēkiem, kuri ir inficējušies ar koronavīrusu. 

Tiesa, pētnieki saka, ka arī veiksmīga iznākuma gadījumā šīs zāles vēl būs jāpilnveido un jāsagatavo sabiedrībai.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu