No šodienas ar vairākiem nosacījumiem Latvijā atļauts rīkot bērnu nometnes klātienē

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: VP Photo Studio/Shutterstock.com

No šodienas, 14. jūnija, Latvijā drīkst rīkot bērnu nometnes klātienē, ievērojot vairākus nosacījumus.

Bērnu skaits vienā grupā nevarēs būt vairāk par 20 dalībniekiem. Nometnēs, kas tiek organizētas brīvā dabā vai atsevišķās ēkās, ir pieļaujama vairāku grupu dalība, ja tiek veikti visi nepieciešamie epidemioloģiskās drošības pasākumi un nodrošināts, ka šo grupu dalībnieki un personāls nometnes darbības laikā nesastopas.

Nometnē varēs piedalīties darbinieki, kuriem pēdējo 48 stundu laikā pirms nometnes sākuma ir veikts Covid-19 tests un tas ir negatīvs, kā arī atkārtots tests tiek veikts nometnes norises laikā vienu reizi nedēļā.

Arī bērniem 48 stundas pirms nometnes sākuma ir jāveic Covid-19 tests, un tam ir jābūt negatīvam, kā arī atkārtots tests tiek veikts nometnes norises laikā vienu reizi nedēļā.

Neveicot Covid-19 testu, nometnē varēs piedalīties darbinieki un bērni, kuri var apliecināt Covid-19 inficēšanās epizodi no 11 līdz 180 dienai pēc parauga ņemšanas datuma, ar kuru laboratoriski tika apstiprināta Covid-19 infekcija.

Nometnē varēs piedalīties arī tās personas, kuras dokumentāri var apliecināt, ka ir vakcinētas pret Covid-19, sākot ar 15 dienu pēc pilna vakcinācijas kursa pabeigšanas ar Eiropas Zāļu aģentūras vai līdzvērtīgu regulatoru reģistrētām vai Pasaules Veselības organizācijas atzītām vakcīnām atbilstoši vakcīnas lietošanas instrukcijai vai no 22 dienas līdz 90 dienai pēc vakcīnas "AstraZeneca" pirmās devas saņemšanas un uzreiz pēc "AstraZeneca" otrās devas saņemšanas.

Nometne drīkstēs notikt tikai tās noteiktajā teritorijā. Nedrīkstēs rīkot aktivitātes ārpus šīm teritorijām, izņemot gadījumus, ja nometnes dalībnieki attiecīgajā vietā ir vienīgie apmeklētāji.

Nometnes dalībniekiem un personālam jālieto mutes un deguna aizsegi, izņemot bērnus līdz septiņu gadu vecumam un diennakts nometnēs vienā grupā esošiem cilvēkiem.

Nometnē jābūt noteiktai atbildīgajai personai un procedūrai rīcībai, ja nometnes dalībnieku vai personāla vidū tiek konstatēs Covid-19 saslimšanas gadījums.

Nometnes organizatoriem ir pienākums ievērot vadlīnijās piesardzības pasākumiem.

Nometnes tiks nodrošinātas pamatā ar siekalu testiem, lai "izķertu" Covid-19 pozitīvus gadījumus, iepriekš sacīja bijusī izglītības un zinātnes ministre Ilga Šuplinska (JKP).

Ministre skaidroja, ka nometnēs siekalu testi tiks nodrošināti sadarbībā ar Veselības inspekciju. Būs iespējams arī sazināties ar inspekciju par konkrētu testu piegādes veidu, laiku, ņemot vērā, ka reģionos testēšanās iespējas ir mazākas.

Piemēram, nometnes pamatā sākas pirmdienā, līdz ar to tas nozīmē, ka Covid-19 tests obligāti jākārto sestdienā. Tāpēc inspekcijai sadarbībā ar nometņu rīkotājiem būs iespēja piesaistīt testētāju un nodrošināt, ka tests tiek paņemts. Testēšanu nodrošinās par valsts līdzekļiem.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu