Pret Lukašenko režīmu būtu jānosaka papildu sankcijas, uzsver Golubeva (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Migranti uz Polijas un Baltkrievijas robežas.
Migranti uz Polijas un Baltkrievijas robežas. Foto: Reuters/ScanPix

Baltkrievijas autoritārā līdera Aleksandra Lukašenko organizētās mākslīgās migrantu plūsmas nozīmē, ka ir nevis jāmīkstina esošās, bet gan jānosaka papildu sankcijas, norādījusi Latvijas iekšlietu ministre Marija Golubeva (AP).

Finanšu izlūkošanas dienesta starptautiskajā konferencē, kas veltīta sankciju pret Baltkrieviju piemērošanai, iekšlietu ministre paudusi, ka mērķētas sankcijas ir ilgtermiņa ietekmes rīks pret autoritāriem režīmiem.

Lukašenko režīma izvēlētais kurss, organizējot mākslīgas migrantu plūsmas un apdraudot gan cilvēku dzīvības, gan mūsu robežu drošību, nozīmē, ka ir nevis jāmīkstina esošās, bet gan jānosaka papildu sankcijas. Šāda veida hibrīdoperācijām ir arī dezinformācijas komponente, norādījusi ministre.

"Viens no ziņojumiem, ko redzam Kremļa kontrolētajos un Baltkrievijas valsts medijos - ka sankcijas būs "bezzobainas" un Eiropa par tām nevarēs vienoties, jo baidās no Lukašenko režīma.

Tomēr tieši pretēji - Eiropa šajā ziņā ir vienota un gatava kopīgai rīcībai," savā ievadrunā uzsvērusi Golubeva.

Konferences mērķis ir apvienot kompetentās valsts iestādes un augsta līmeņa ārvalstu speciālistus, lai dalītos ar informāciju un pieredzi par ES sankciju pret Baltkrieviju efektīvu piemērošanu, to ietekmi uz finanšu sektoru Latvijā, Baltijas valstīs, kā arī ES.

Ņemot vērā, ka viena no Finanšu izlūkošanas dienesta atbildības jomām ir nepieļaut starptautisko un nacionālo sankciju apiešanu vai apiešanas mēģinājumu finanšu ierobežojumu izpildē, Finanšu izlūkošanas dienests jau trešo gadu rīko konferenci par sankciju tematiku, pulcējot augsta līmeņa ekspertus un praktiķus.

LETA jau rakstīja, ka Lukašenko režīma izvērstā hibrīduzbrukumā aizvadīto mēnešu gaitā notikuši centieni Latvijā, Lietuvā un Polijā no Baltkrievijas iesūtīt tūkstošiem nelegālo imigrantu, kuru lielākā daļa kā tūristi ieradušies Baltkrievijā no Irākas.

ES apsūdzējusi Minskas režīmu centienos tādējādi atriebties par atbalsta sniegšanu baltkrievu opozīcijai un par sankcijām, kas vērstas pret Baltkrieviju, reaģējot uz pagājušā gada protestu vardarbīgo apslāpēšanu.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu