Šimonīte: Viss, ko Putins spējis panākt, ir patiesi neatkarīga Ukraina (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte.
Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte. Foto: Paula Čurkste/LETA

Viss, ko Krievijas prezidents Vladimirs Putins spējis panākt, atbalstīdams Ukrainas austrumu teritoriju okupāciju, ir patiesi neatkarīga Ukraina, uzsvērusi Lietuvas premjerministre Ingrīda Šimonīte, kas piektdien savas Ukrainas vizītes laikā kopā ar Ukrainas premjerministru Denisu Šmihaļu apmeklēja Luhanskas apgabalu.

Viņa paudusi nožēlu, ka nevar atrasties "tālāk uz austrumiem, pie Ukrainas valsts robežas", un dalīties Lietuvas robežkontroles pieredzē.

"Toties esmu šeit, lai varētu liecināt par nedzīstošām kara rētām - nebeidzamu, ar nāves briesmām saistītu cilvēku pārvietošanos turp un atpakaļ, šķērsojot tiltu un mēģinot pa gabaliņam savākt kopā savas dzīves un ģimenes," sacījusi Lietuvas premjere.

Pēc viņas teiktā, kamēr demokrātiskās valstis sapņo izveidot taisnīgāku, plaukstošāku pasauli, Kremļa režīms liek lietā savu iztēli un militāro spēku, lai atjaunotu "to, ko viņi sauc par ietekmes sfēru".

Šimonīte paudusi nožēlu, ka astoņi kara gadi prasījuši vairāk nekā 40 000 Ukrainas pilsoņu dzīvību, vēl pusotram miljonam ukraiņu nācies pamest mājas un sadursmes atstājušas "nedziedināmas rētas miljoniem ukraiņu ķermeņos un sirdīs".

"Tomēr viss, ko Putinam izdevies panākt, ir patiesi neatkarīga Ukraina - spēcīgāka nekā jebkad agrāk, atstājusi aiz muguras sabiedrības šķelšanos, apvienojusies, lai aizstāvētu savu brīvību un izvēli par labu Eiropai," viņa uzsvērusi.

Kā norādījusi Šimonīte, viņa runājusi ar karavīriem un viņu komandieriem un nešaubās par viņu apņēmību un gatavību aizstāvēt valsti. Viņa piebildusi, ka saskata Ukrainas varasiestāžu centienus uzlabot to cilvēku dzīvi, kuri "tiešā veidā cieš no Kremļa ģeopolitiskajām ambīcijām abās kontrollīnijas pusēs".

"Esmu šeit, lai liecinātu Ukrainai un tās ļaudīm, ka viņu draugi un partneri darīs visu, lai nepieļautu turpmāku eskalāciju Ukrainā," sacījusi Lietuvas premjere.

Viņa atgādinājusi, ka Lietuva palielina arī cita veida atbalstu un sūtīs uz Ukrainu vairāk militāro instruktoru, piegādās vairāk bruņojuma un aprīkojuma, ieskaitot pretgaisa aizsardzības raķešu sistēmas "Stinger", kas Ukrainu varētu sasniegt jau tuvāko dienu laikā.

"No visas sirds ceru, ka Ukrainai tās nekad nebūs jāizmanto, tomēr lepojos, ka Lietuva var palīdzēt tās nodot drošās rokās - ukraiņu vīriem un sievām, kas aizstāv savu dzimteni un savu bērnu mierīgo miegu," viņa piebildusi.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu