Klaipēdas varasiestādes plāno atbrīvoties no memoriāla padomju karavīriem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Julija Mieliauske/Shutterstock.com

Klaipēdas varasiestādes plāno panākt, lai no pilsētas tiktu aizvākts memoriāls padomju karavīriem, bet pilsētas mērs Vītauts Grubļausks prognozējis, ka šis process nebūs ātrs.

"Jādomā, nav šaubu, ka mēs iesim šo ceļu. (..) Klaipēdu pametis Ļenins, turklāt ne viens vien, aizceļojis arī lielgabals. Domāju, arī citiem padomju simboliem pienācis laiks atstāt Klaipēdu - un droši vien arī visu Lietuvu," viņš trešdien sacījis žurnālistiem.

Vienlaikus mērs uzsvēris, ka pirmie soļi jāsper atbildīgajām institūcijām, atceļot ierobežojumus, kas attiecināti uz šādiem objektiem.

Grubļausks solījis ierosināt Klaipēdā politisku diskusiju par šā jautājuma risināšanu, bet piebildis, ka piemineklis iezīmē 700 cilvēku atdusas vietu, tādēļ nav iespējams apiet "emocionālo aspektu".

"Visi šie jautājumi jārisina ļoti atbildīgi, bet, protams, nevilcinoties un ar pietiekamu noteiktību," viņš piebildis.

Klaipēdas pašvaldības kultūras pieminekļu aizsardzības nodaļas vadītājs Vitālijs Juška pastāstījis, ka pirms vairākiem gadiem Lietuvas kultūras ministrs parakstījis tiesību aktu, kas reglamentē attieksmi pret citām valstīm nozīmīgiem pieminekļiem. Turklāt memoriāls iekļauts kultūras vērtību reģistrā, tādēļ vajadzīgas vairāku institūciju atļaujas, lai šai vietā kaut ko mainītu. Šīs procedūras ir diezgan sarežģītas, tādēļ jāšaubās, vai to būtu iespējams paveikt līdz 9.maijam, kad krievi svin uzvaru Otrajā pasaules karā.

Viņš skaidrojis, ka kultūras vērtību reeģistrā memoriāls iekļauts "ne jau tādēļ, ka Lietuvas pilsoņiem šī vieta būtu bezgala dārga", bet tādēļ, ka pirms vairākiem gadiem aizsākušies dažādu "ne visai draudzīgas valsts" iestāžu un uzņēmumu centieni "sakārtot" šādus pieminekļus, papildinot tos ar jauniem simboliem un jauniem uzrakstiem. Tomēr pieņemtais reglamentējums ir diezgan stingrs un ierobežo arī vietējo iestāžu iespējas kaut ko mainīt.

Kā pastāstījis kultūras ministrs Simons Kairis, Lietuvā tiek izstrādāts un drīzumā tiks pabeigts "desovjetizācijas likums", kas liktu pašvaldībām pārskatīt atlikušo padomju laika mantojumu un pieņemt atiecīgus lēmumus.

Tikmēr ārlietu ministrs Gabrieļus Landsberģis paudis viedokli, ka tie padomju laika pieminekļi, kuri "pārlieku ilgi aizķērušies Lietuvā", varētu tikt apklāti ar Ukrainas karogiem, kamēr tiks atrasti galīgie risinājumi par to aizvākšanu.

"Apzinos, ka aizvākt "atbrīvotājus" nav viegls uzdevums. Lēmumu pieņemšana ievilksies, birokrātiskā saskaņošana nebūs viegla un tā tālāk. Taču iespējams arī negaidīt - kamēr pašvaldības vai kultūras iestādes atradīs risinājumus, apklāsim skulptūras ar Ukrainas karogiem un iesēsim līdzās saulespuķes. Lai arī tas būs pagaidu risinājums, tomēr no ainaviskā viedokļa ļoti nozīmīgs," sociālajā tīklā "Facebook" rakstījis ministrs.

"Atbrīvosim Lietuvu no "atbrīvotājiem"! Lai mūs iedvesmo Ukrainas cīņa!" viņš aicinājis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu