ReTV: Norobežojoties no agresorvalsts, cilvēki Latvijā maina slāviskus vārdus, uzvārdus un arī tautību

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Arvien vairāk cilvēku nevēlas, lai vārda vai uzvārda dēļ tie tiktu saistīti ar agresorvalsti Krieviju.  Šogad Latvijas iedzīvotāji aktīvāk maina savu slāviskās izcelsmes vārdu vai uzvārdu, kā arī tautību, vēsta raidījums "ReTV Ziņas".

Kamiņbraucējs Kristens Rode pirms uzvārda maiņas bija Putins. Kad Krievija iebruka Ukrainā, viņš vairs negribēja uzvārda dēļ tikt saistīts ar Krievijas prezidentu, jo neatbalsta karu, un ģimenē viņš nebija vienīgais, kurš protestu izrādīja, izvēloties citu uzvārdu, raidījumam "ReTV Ziņas" norāda Rode.

"No sākuma sieva nomainīja uz manu uzvārdu, un tagad mēs abi nomainījām uz mana tēva uzvārdu.

No mātes puses ir nācis šis uzvārds [Putins], un viņa pati arī jau ir to nomainījusi. Visi saka, ka atbalsta šādu rīcību," skaidro bijušais kamaniņu braucējs.

Kopš Krievijas iebrukuma Ukrainā ievērojami pieaudzis to cilvēku skaits, kas vēlas norobežoties no Krievijas agresijas, mainot uzvārdu.

"Pēc 24. februāra šī tendence ir vēl pastiprinājusies, un

cilvēki savos paskaidrojumos ļoti atklāti norāda, ka nevēlas, lai vārda vai uzvārda dēļ viņus identificē ar krievu tautības cilvēku,"

skaidro Tieslietu ministrijas (TM) Dzimtsarakstu departamenta direktore Solvita Saukuma-Laimere.

Parasti ik gadu tiek izskatīts 1300-1500 uzvārda maiņas lietu, līdz šim brīdim - jau vairāk nekā 700. Tas, kādus uzvārdus izvēlas slāvisko vietā, lielākoties atkarīgs no vietas, kur cilvēks dzīvo: Latvijā nomaina pret parastiem, latviskajā kultūrvidē iederīgiem uzvārdiem, piemēram, Roze vai Ozols, bet ārvalstis mītošie dod priekšroku uzvārdiem, kas ir viegli uztverami un kuros nav mīkstinājuma vai garumzīmju, piemēram, Andersons. Līdzīga tendence vērojama arī vārdu maiņā.

"Ja cilvēks grib mainīt vārdu, arī to nereti nosaka vide, kur cilvēks dzīvo. Ir krievu izcelsmes cilvēki, kas saka - man ar Aļonu vai Jeļenu ir grūti, es gribu būt Liene vai, teiksim, Sanita. Ir dažādi," skaidro Solvita Saukuma-Laimere.

Nav ierobežots skaits, cik reižu cilvēks drīkst mainīt vārdu un uzvārdu. Tikai vienu reizi drīkst mainīt tautības ierakstu pasē. Ik gadu to izdara 20-30 cilvēku, bet šogad - jau ap 50. Visbiežāk izvēlas mainīt ierakstu par krievu tautību, tās vietā norādot latviešu vai poļu, vai ukraiņu, vai ebreju.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu