Valdība atbalsta Znotiņas virzīšanu uz vēl vienu termiņu FID priekšnieces amatā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Valdība šodien, 31. maijā, atbalstīja patreizējās Finanšu izlūkošanas dienesta (FID) priekšnieces Ilzes Znotiņas virzīšanu iestādes priekšnieces amatā uz vēl vienu termiņu.

Znotiņas pirmais pilnvaru termiņš beidzas šodien - dienā, kad valdība atbalstīja Saeimas lēmumprojektu par Znotiņas kandidatūru. Ierastā kārtība ir tāda, ka Saeimas plenārsēdes notiek ceturtdienās, turklāt par šāda amata priekšnieka kandidātiem vēl jālemj Saeimas atbildīgajā komisijā.

13. maijā Valsts kanceleja paziņoja, ka FID priekšnieka atlases konkursā uzvarējusi pašreizējā dienesta priekšniece Znotiņa. FID priekšnieku pēc Ministru kabineta ieteikuma uz pieciem gadiem amatā ieceļ Saeima.

Viena un tā pati persona par dienesta priekšnieku var būt ne vairāk kā divus termiņus pēc kārtas.

Iepriekšējais konkurss uz FID vadītāja amatu notika 2018. gadā. Toreiz Znotiņa tika izvēlēta kā labākā no deviņiem pretendentiem.

Pirms darba FID Znotiņa bijusi zvērinātu advokātu biroja "Deloitte Legal" partnere un kā zvērināta advokāte specializējusies strīdu izšķiršanā. Tur Znotiņa veikusi krāpšanas apkarošanas pārbaudes starptautiskos un vietējos uzņēmumos, un viņas pārziņā bijuši regulatīvie un maksātnespējas jautājumi, kukuļdošanas apkarošana, noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršana un "balto apkaklīšu" noziegumu izmeklēšana.

Vienlaikus neilgi pirms iecelšanas FID priekšnieces amatā 2018. gadā Znotiņa vadīja Latvijas nacionālā noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas un terorisma finansēšanas novēršanas risku izvērtējuma sagatavošanu.

Znotiņa ir iesniegusi promocijas darbu Latvijas Universitātes Juridiskajā fakultātē. Viņa Rīgas Juridiskajā augstskolā ieguvusi maģistra grādu starptautiskajās un Eiropas tiesībās, savukārt Latvijas Universitātē - bakalaura grādu tiesību zinātnē.

Znotiņa žurnālistiem teica, ka, neskatoties uz Saeimas lēmuma trūkumu, FID turpinās strādāt ļoti labi neatkarīgi no tā, vai kāds no darbiniekiem ir prombūtnē. Kamēr nav Saeimas lēmuma, Znotiņas pienākumus pildīšot viņas vietnieks.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu