Ropažu novadā lems par trīs padomju okupācijas režīma pieminekļu demontāžu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ropažu novada dome. Ilustratīvs attēls.
Ropažu novada dome. Ilustratīvs attēls. Foto: www.ropazi.lv

Ropažu novada dome 6. jūlijā plāno lemt par trīs padomju okupācijas režīma pieminekļu demontāžu, liecina novada domes sēdes darba kārtība.

Kā aģentūrai LETA skaidroja Ropažu novada domes priekšsēdētāja vietnieks Haralds Burkovskis (NA), pašvaldība identificējusi trīs šādus pieminekļus, kas nav apbedījuma vietas un kurus saskaņā ar attiecīgo likumu būtu jādemontē.

Viena ir piemiņas zīme pie Ropažu vidusskolas. Par šīs piemiņas zīmes demontāžu būšot jāmeklē atsevišķs risinājums un, iespējams, tiks prasīts iedzīvotāju viedoklis un redzējums.

Otrs objekts atrodas Muceniekos, kur kādreiz bijusi Padomju armijas raķešu bāze. Tajā attēlots Ļeņins ar karogu fonā. Kā piebilda Burkovskis, tad objekts izskatoties pēc palielinātas betona komjauniešu nozīmītes.

Savukārt trešais ir obelisks, kas veltīts Rīgas atbrīvotājiem.

Burkovskis piebilda, ka pašvaldība vēl saskaņos savus plānus ar Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldi un Okupācijas muzeju, vai ir nepieciešams saglabāt kādas detaļas no minētajiem objektiem.

Līdz ar to, iespējams, jautājums par pieminekļu demontāžu nākamajā domes sēdē vēl netiks izlemts.

LETA jau ziņoja, ka eksperti valdībai piedāvās sarakstu ar 69 potenciāli demontējamiem padomju režīmu slavinošiem objektiem, iepriekš žurnālistus informēja Nacionālās kultūras mantojuma pārvaldes (NKMP) vadītājs Juris Dambis.

Kopumā komisija apsekoja 162 objektus, vērtējot, vai tie atbilst likumā noteiktajam un ir demontējami. Apsekošanas rezultātā konstatēts, ka daļa objektu ir jau demontēti, daļai nav ideoloģiskās, padomju okupācijas varu un armiju slavināšanas slodzes vai arī tie atrodas apbedījumu vietās.

Līdz ar to valdībai tiks iesniegts saraksts ar 69 objektiem, par kuru demontēšanu tai būs jālemj.

Ņemot vērā, ka jau ir pieņemts lēmums par padomju armijas karavīru pieminekļa demontāžu Rīgā, Pārdaugavā, kopā demontējami būtu 70 pieminekļi.

Saeima 16.jūnijā galīgajā lasījumā pieņēma likumu "Par padomju un nacistisko režīmu slavinošu objektu eksponēšanas aizliegumu un to demontāžu Latvijas Republikas teritorijā", kas nosaka, ka totalitāros režīmus slavinoši objekti būs jādemontē līdz 15.novembrim. Demontējamo objektu sarakstu vasaras laikā ir jānosaka valdībai, kas lēmumu pieņems, balstoties uz ekspertu rekomendācijām.

Jautājums par pieminekļu nojaukšanu īpaši aktualizējās pēc Krievijas sāktā kara pret Ukrainu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu