Noslēpumaini ugunsgrēki un sprādzieni sensitīvos Krievijas objektos. Kas tos veic? (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Ugunsgrēks Krievijas militārās pētniecības institūtā.
Ugunsgrēks Krievijas militārās pētniecības institūtā. Foto: Ekrānuzņēmums no video

Jau vairākus mēnešus visā Krievijā sensitīvus un svarīgus objektus ir skāruši noslēpumaini ugunsgrēki un sprādzieni, vēsta medijs "Insider".

Kara Ukrainā dēļ Krievijas militārajiem spēkiem nesekmējas labi. Šomēnes dažu dienu laikā Ukrainas spēkiem izdevās atbrīvot vairāk teritorijas, nekā Krievijas armija ieņēma un noturēja sešu mēnešu kara laikā. Taču Krievijas armijas cīņas neaprobežojas tikai ar Ukrainas robežām.

Maijā, kad Krievijas bruņotie spēki gatavojās sākt jaunu ofensīvu Ukrainas Donbasa reģionā, militārajos posteņos, rekrutēšanas centros un aizsardzības rūpniecības kompleksos visā Krievijā sākās noslēpumaini sprādzieni vai ugunsgrēki.

Kopumā objektos visā Krievijā ir notikuši vairāki desmiti incidentu, kuriem nav izskaidrojuma.

Mērķi ir naftas pārstrādes rūpnīcas, munīcijas ražošanas un uzglabāšanas objekti, aviācijas un aizsardzības uzņēmumi, kā arī sakaru infrastruktūra. Uzbrukumi, šķiet, ir daļa no centieniem graut un mazināt Krievijas armijas uzbrukuma spējas.

Piemēram, maijā Krievijas varas iestādes pieķēra divus krievu pusaudžus, kas meta Molotova kokteiļus militārajā komisariātā. Šogad Krievijā ir uzbrukts desmitiem komisariātu, kas liecina, ka daži krievi, jo īpaši tie, kurus varētu iesaukt armijā, ir pret karu.

Tomēr šķiet, ka uzbrukumi ir vērsti uz šauru mērķu loku, un incidenti lielā mērā atbilst tam, kas militārajām speciālo operāciju vienībām būtu uzdots kā daļa no nekonvencionālās kara kampaņas.

Nekonvencionālā karadarbība ir prasmju kopums, kurā ASV īpašo uzdevumu kopiena ir izcils speciālists un ar kuru tai ir gadu desmitiem ilga pieredze, veicot un apmācot citus.

Tā kā ASV bruņotie spēki nav tieši iesaistīti kaujās Ukrainā, uzbrukumu avots, visticamāk, ir Ukrainas komandanti vai Krievijas disidenti - vai, iespējams, abu kombinācija.

Šāda partizānu kampaņa varētu gūt apgriezienus, ja Krievija turpinās ciest neveiksmi Ukrainā, un tā varētu izpausties dažādos veidos, portālam "Insider" pastāstīja Nacionālās gvardes speciālo spēku vienībā norīkotā persona.

"Sākumā tā var izskatīties pēc kampaņas, līdzīgas tai, ko mēs redzējām Baltkrievijā ar vilcieniem. Mērķtiecīgi uzbrukumi un uzbrukumi apgādes līnijām un citiem viegliem mērķiem vienmēr ir efektīvi," sacīja persona, kura nebija pilnvarota runāt ar plašsaziņas līdzekļiem un runāja ar anonimitātes nosacījumu.

"Nākamie sarakstā būtu grūtāki mērķi, piemēram, militārie konvoji, bāzes vai pat uzbrukumi vadības un kontroles objektiem un štābiem," piebilda anonīmā avots.

Pēc 2014. gada, kad Krievija uzbruka Ukrainai, sagrābjot Krimu un iebrūkot Donbasā, ASV Speciālo operāciju pavēlniecība pastiprināja Ukrainas spēku apmācību, palīdzības un konsultāciju sniegšanu.

"Zaļās beretes" no 10. speciālo spēku grupas, kuras darbības zona ir Eiropa, ir bijušas ļoti svarīgas Ukrainas speciālo operāciju kopienas sagatavošanā.

Šo amerikāņu norādījumu efektivitāti tagad pasaule var redzēt Ukrainas armijas operācijās. Dažas no šīm operācijām, šķiet, ir skārušas Krievijas teritoriju, tostarp uzbrukums degvielas noliktavai Belgorodas pilsētā aprīlī, par ko Krievija vainoja Ukrainas helikopterus, un raķešu triecieni Krievijas bāzēm Krimā augustā.

"Taču galu galā šai kampaņai nāksies nobriest un pielāgoties gaidāmajiem drošības pasākumiem, ko Krievijas militārie un drošības dienesti veiks, lai atbildētu uz uzbrukumiem," "Insider" sacīja avots.

Lai gan daudzi krievi ir pauduši pretestību vai sašutumu par prezidenta Vladimira Putina karu Ukrainā, visgrūtāk šādā kampaņā Ukrainai varētu būt "atvērt acis" Krievijas sabiedrībai, norādīja avots.

"Daudzi krievi ir ļoti patriotiski noskaņoti, un Putins ir diezgan gudri izvērsis karu, lai uzrunātu parastos krievus," un nekonvencionālo kara kampaņu "ir ļoti grūti īstenot" pret naidīgiem iedzīvotājiem, piebilda anonīmais avots.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu