Jaunākā prognoze ⟩ Nākamā nedēļa iesāksies ar spēcīgu puteni un atkalu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Evija Trifanova/LETA

Nākamā nedēļa Latvijā iesāksies ar ilgstošu snigšanu un ar ļoti stipru puteni, valsts austrumu rajonos būs arī stipra atkala, prognozē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centra sinoptiķi. 

Pēc šobrīd pieejamās informācijas un datiem, pirmdien, 12. decembrī, un otrdien, 13. decembrī, būs spēkā oranžā līmeņa brīdinājums par ļoti stipru sniegputeni. Analizējot apstākļus,

tiks vērtēta nepieciešamība kādā no valsts reģioniem izsludināt arī sarkanā līmeņa brīdinājumus.

Jau svētdien dienā virs Rumānijas un Ukrainas sāks veidoties jauns ciklons, kas, šķērsojot Baltkrieviju, ātri virzīsies uz ziemeļiem. Pirmdien tā centrs jau atradīsies virs Latvijas. Svētdienas pēcpusdienā Latviju no dienvidaustrumiem sāks šķērsot plaša nokrišņu zona, kas līdzi atnesīs ļoti stipru ilgstošu snigšanu.

Visintensīvākie nokrišņi gaidāmi pirmdien, kad sniega segas biezums diennakts laikā teritorijas lielākajā daļā palielināsies par 15 līdz 20 centimetriem. Visā valsts teritorijā gaidāms brāzmains ziemeļu, ziemeļaustrumu vējš, brāzmās sasniedzot 15 līdz 17 metrus sekundē, taču piekrastē - pat 20-23 metrus sekundē. Stiprā vēja un snigšanas dēļ gaidāms ļoti stiprs putenis, kas būtiski pasliktinās redzamību un veidos sniega sanesumus. Turklāt Latvijas austrumu rajonos ir arī ļoti augsta stipra sasalstoša lietus - atkalas varbūtība. Gaisa temperatūra gan naktī, gan dienā būs -2 līdz -8 grādu robežās.

Otrdien snigšana un putenis turpināsies, to intensitāte, salīdzinot ar pirmdienu, nedaudz mazināsies, tomēr vēl aizvien sagaidāms nozīmīgs sniega segas biezuma pieaugums.

Otrdienas vakarā sniega segas biezums vietām Latvijā pārsniegs 50 centimetrus.

Vēja brāzmas otrdien arī būs mazākas, Latvijas galējos austrumu un rietumu rajonos sasniedzot 14 metrus sekundē. Gaisa temperatūra naktī un dienā saglabāsies -2 līdz -7 grādi.

Ceļi un ielas būs aizputinātas, bet atkalas skartajos reģionos - arī ļoti slidenas. Arī redzamība būs būtiski apgrūtināta. Pārvietojoties pa ceļiem, jāieplāno ilgāks laiks, kā arī jāizvērtē, vai došanos ceļā nav iespējams atlikt. Vēja un atkalas rezultātā var tikt nolauzti koku zari un bojātas elektropārvades līnijas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu