Matemātika mežā un izzinošas takas. Unikāli mācīšanās veidi vides izglītības programmās

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: LVM

Ik gadu AS "Latvijas valsts meži" (LVM) aicina Latvijas skolas mācīties zaļākajā mācību klasē – mežā, piedaloties izzinošās un atraktīvās vides izglītības programmās. Ikvienam ir iespēja doties Latvijas valsts mežu takās un stiprināt skolā iegūtās zināšanas ar praktiskiem uzdevumiem dabā. LVM Kalsnavas arborētuma un Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē pārstāvji stāsta, ko interesantu, aizraujošu un nebijušu skolēni var uzzināt vides izglītības programmās.

Daudzveidīgas aktivitātes visa gada garumā

LVM Kalsnavas arborētums, saukts arī par trešo botānisko dārzu Latvijā, apbur apmeklētājus ar savu šarmu un izsmalcināto kolekciju, teju vai katrā gadalaikā. Arborētums ar savu krāšņumu uzrunā gan lielus, gan mazus, un, ierodoties ekskursijā, šo krāšņumu varam vērot un izzināt, vienkārši pastaigājoties vai arī speciālista – gida pavadībā.

LVM Kalsnavas arborētuma informācijas centra vadītājs Gatis Teilis par pasakaino vietu stāsta: "LVM Kalsnavas arborētums ir neparasto kokaugu dārzs. Šeit, Vidzemes sirdī, Madonas novadā, atrodas vieta ar savu skaisto reljefu un kokaugu kolekciju.

Katru gadu un sezonu aicinām dārza tūrisma interesentus, skolu grupas, aptverot pirmsskolas bērnus, sākumskolas, pamatskolas un vidusskolas skolēnus, lai iesaistītos dažādos izziņas pasākumos.

Vides izglītība ir viena no aktivitāšu formām, veidojot zinošu sabiedrību. LVM Kalsnavas arborētumā piedāvājam dažādas tematiskās programmas. Tās ir gan vispārīgas, gan mūsu unikālās programmas, kas apgūstamas pie mums."

"LVM Kalsnavas arborētums visa gada garumā aicina skolēnus doties meža ekspedīcijās un "Olimpiskajā pārgājienā", aplūkojot meža apsaimniekošanas ciklu atraktīvākā veidā. LVM bez maksas sagatavotie "Olimpiskā pārgājiena" maršruti mežos ir apļveida, ar garumu 3 - 5 kilometri, un tie ved gan pa taciņām, gan mežonīgu apvidu. Pārgājiena laikā pildot aplikācijā redzamos uzdevumus, aicina dabā sportot un iepazīt mežu," norāda Teilis.

Pirmsskolas bērnu grupas tiek aicinātas apmeklēt arborētuma programmas, kas sniedz vairākus tematiskos novirzienus

Zaļā pagalma skolas tematisko programmu tēmas:

  • "Sēkliņas piedzīvojums"

Pilnveido izpratni par augu – kokaugu attīstību, sēklu nozīmi, daudzveidību. Arborētumā mīt vairāk nekā 2000 kokaugu dažādības, un katrs no tiem ir ar kaut ko unikālu.

  • "Krāsu medības"

Nostiprina prasmi vērot, salīdzināt, meklēt dažādas krāsu nianses dabā - zaros, ziedos, mizās un debesīs. Radoši darboties ar dabas elementiem.

  • "Ūdenim pa pēdām"

Nostiprina zināšanas par ūdeni dabā. Kāda ir ūdens nozīme dabā un kāds ir ūdens ceļš no lietus piliena līdz mākonim.

  • Dabas pētnieka pēdās "Aiz kokiem ir mežs" (pamatskolas klasēm)

Nostiprina izpratni par mežu. Sniedz atbildi uz jautājumu - kas ir mežs? Iepazīsim dažādus ar mežu saistītus instrumentus, mērīšanas metodes.

LVM Kalsnavas arborētums norāda, ka piedāvā orientēšanās sacensības un veido arī dažādas papildu programmas pēc pieprasījuma. "Piemēram, uzzvana kāda skola un norāda, ka šobrīd skolēni mācās par bērzu. Tad mēs mēģinām piedāvāt tematisko saturu ārpus jau piedāvātajiem pasākumiem un programmām.

Visa gada garumā ir pieejamas arī orientēšanās spēles līdz 10 orientēšanās pieturpunktiem, pildām darba lapas un uzzinām ko jaunu.

Šobrīd teritorijā ir izvietota spēle "Putnu virpulī", jo ar maiju sākas vasaras programmas. Neformālā, atraktīvā veidā pastaigu var papildināt ar izziņas pieturas punktu meklēšanu."

Tradicionāli LVM Kalsnavas arborētums janvārī piedāvā skolām tematisko izziņas programmu "Egles svin", jo 24. janvārī ir Egles vārda diena. "Par godu tam ir tematiskā programma. Tagad akcija ir noslēgusies, bet informācija ir pieejama "mammadaba.lv" mājaslapā un skolas ir aicinātas to izmantot.

Šogad veidojām materiālus par putniem, kas arī ir pieejami mājaslapā "mammadaba.lv". Aicinām skolas tās izmantot. Tikko aprīlī bija arī putnu dienas pasākums, ko arborētumā katru gadu atzīmējam," stāsta LVM Kalsnavas arborētuma informācijas centra vadītājs.

Tāpat LVM Kalsnavas arborētums aicina vasarā apmeklēt dienas nometni "Kolekcionārs", kur kopīgi kolekcionē zināšanas un iespaidus. Rudenī arī ir tematiskās programmas. Tāpat arī Ziemassvētkos ir dažādas radošās darbnīcas, piemēram, adventes vainagu dekoru darbnīca, kas skolām ļoti patīk.

Zaļā klase un matemātika mežā

Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē vides izglītības speciāliste Ieva Jagučanska stāsta, ka dabas parkā ir "Zaļā klase", kur dažāda vecuma bērniem un skolēniem piedāvā dažādas takas.

"Koksnes takā stāstām par kokiem un procesiem, kas notiek visu cauru gadu. Ir tādas takas kā dzīvnieku, putnu, draugu un nedraugu taka.

Dažāda vecuma skolēniem piedāvājam dažādus uzdevumus, lai varētu līdzdarboties un to, ko mācījušies bērnudārzā vai skolā, pārbaudīt dabā.

Lielākiem bērniem, sākot no 6. klases, un vidusskolēniem, ir matemātika mežā, kur uz koksnes takas bāzes, skolēni pilda dažādus matemātikas uzdevumus saistībā ar mežu," stāsta Jagučanska.

Mazākiem bērniem Latvijas valsts mežu dabas parka Tērvetē piedāvā "Meža mātes taku" – 1,5 stundu garu pārgājienu, kura laikā vēro notiekošo dabā. Vides izglītības speciāliste stāsta: "Izliekam dažādus dzīvnieciņus un lietas, lai bērni varētu veikt uzdevumus. Takā ir dažādi stendi, piemēram, par sēnēm, kukaiņiem, rāpuļiem. Pie katra no tiem bērni līdzdarbojas un uzzina ko jaunu."

Sestajai klasei Latvijas valsts mežu dabas parks Tērvetē piedāvā "Meža ekspedīciju", kas nenotiek parkā, bet gan nedaudz ārpus teritorijas. Ekspedīcija ir unikāla iespēja apgūt dabaszinības mežā kopīga piedzīvojuma veidā, atbilstoši 6. klašu dabaszinību mācību programmai.

Vides izglītību piedāvā arī rūķi, kuri piedāvā tematiskās dienas. Eksperte stāsta: "Tiek piedāvāti dažāda veida stāsti. Kad ir gadskārtas svētki, ir pieejamas arī dažādas radošās darbnīcas."

Šajā ziemā dabas parkā tika ieviesta jauna aktivitāte – pārgājiens "Lutauša Priežu sila noslēpums", kas norisinājās decembrī un janvārī. Pusotru stundu ir pārgājiens ar dažādiem uzdevumiem, pēc kura arī pusotras stundas laikā ir radošās darbnīcas dabā.

Vides izglītības speciāliste Ieva Jagučanska stāsta, kāpēc ir svarīgi apmeklēt tematiskās un izzinošās nodarbības dabā: "Manuprāt, vairāk vajadzētu iet dabā mācīties dabaszinības. Kad skolēni atnāk dabā, viņiem ir grūti no papīra teksta sākt darboties dabā. Viņi apjūk, tāpēc, jo vairāk ies dabā un pētīs, jo informācija būs saprotamāka."

Baltijā grandiozākais meža izziņas pasākums "Latvijas meža dienas" notiks 2023. gadā 26. un 27. maijā Tērvetē. Tā ir unikāla iespēja vienuviet iepazīt Latvijas mežsaimniecību!

Īpaši gaidītas ciemos ir skolas un ģimenes, lai iepazītu meža audzēšanas ciklu no sēkliņas līdz koka mājai, kā arī izzinātu mācību un karjeras iespējas meža nozarē vairāk nekā 80 meža izziņas pieturās!

Raksts tapis sadarbībā ar "Latvijas valsts mežiem".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu