21. 2023. gads. Turpinājums sekos

Rīgas praida gājiens / Riga Pride 2023 Foto: Jānis Škapars/TVNET
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

No 29. maija līdz 4. jūnijam Rīgā ar saukli "Atplauksti!" un plašu programmu, lai iestātos par iekļaujošu un līdztiesīgu Latvijas sabiedrību, notiek "Riga Pride" jeb Rīgas praids.

Cik izmaksājusi neiecietība Latvijā?

Dažādības un iekļaušanas foruma ietvaros 31. maijā KPMG Baltics prezentē pētījuma "Neiecietības patiesā cena" jaunākos datus, kuros analizēta un aprēķināta iekļaujošas politikas trūkuma ietekme uz tautsaimniecību. Neiecietības ekonomiskās izmaksas Latvijā, ko izraisījusi diskriminācija, 2022. gadā sasniedza no 406 miljoniem līdz pat 811 miljoniem eiro.

31. maijā Valsts prezidenta amatā ievēl Edgaru Rinkēviču un Latvija kļūst par pirmo valsti pasaulē ar prezidentu no LGBT kopienas.

Praida nedēļa noslēdzas ar galveno un visgaidītāko "Riga Pride" notikumu - lielo gājienu, kas Rīgas ielās kopā pulcē tūkstošiem cilvēku.

2. jūnija pēcpusdienā pie Rīgas Domes fasādes par godu praidam blakus citiem karogiem tiek izlikts arī LGBTQ karogs. Nacionālās apvienības (NA) "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un Brīvībai/LNNK" un Latvijas Reģionu apvienības (LRA) Rīgas domes frakcijas deputāti, nāk klajā ar paziņojumu, pieprasot no Rīgas domes ēkas karogu noņemt. 

Savukārt Rīgas mērs Mārtiņš Staķis (PP) uzsver, ka LGBTQ karoga izkāršana pie Rīgas domes ēkas ir viņa rīkojums, solidarizējoties ar Latvijas pilsoņiem, kuri 3. jūnijā dosies praida gājienā, lai iestātos par cilvēktiesībām, pret vardarbību un diskrimināciju. 

Arī partijas "Gods kalpot Rīgai" (GKR) valde pieprasa no Rīgas domes ēkas noņemt izkārto LGBTQ karogu. "Nekavējoties." 

LGBTQ karogs paliek savā vietā, un Rīgas mērs arī. Gan atbalstītāji, gan "heiteri" 3. jūnijā pārliecinās, ka pasaule nesagrūst tāpēc, ka pie Rīgas Domes plīvo arī varavīksnes karogs - tāpat kā citur Eiropā. 

3. jūnijā pulksten 13 norisinās lielākā cilvēktiesību notikuma "Riga Pride" nedēļas galvenais un visgaidītākais notikums - lielais gājiens "Mēs visi esam Latvija". LGBTI kopienas biedri, viņu draugi un atbalstītāji pulcējas Vērmanes dārzā, lai dotos gājienā un iestātos par līdztiesību, iekļaujošu sabiedrību un Civilās savienības likuma pieņemšanu, tā nodrošinot visu ģimeņu tiesisko aizsardzību.

"Mums nepieciešama visas sabiedrības palīdzība," saka "Riga Pride" priekšsēdētāja Kristīne Garina, aicinot piedalīties praida gājiena arī kopienas draugus un atbalstītājus. Sabiedrībai, kura kļūst arvien atvērtāka un pieņemošāka, jānodod ziņa politiķiem un likumu pieņēmējiem: visām ģimenēm jābūt vienlīdzīgām un tiesiski aizsargātām. 

"Riga Pride" noslēguma gājienā 3. jūnijā piedalās vairāki tūkstoši cilvēku. Piedalās gan LGBTQ kopienas cilvēki, gan viņu ģimenes locekļi, draugi, paziņas, atbalstītāji. Gājienā ir daudz tradicionālo ģimeņu pārstāvju ar bērniem, daudz heteroseksuālu pāru - jo nevienam nav vienalga, kādā Latvijā visi dzīvosim. Mērķis ir Latvija bez naida un aizspriedumiem, Latvija, kurā visas ģimenes ir vienlīdzīgas, Latvija, kura ir pieņemoša, iekļaujoša un cilvēcīga. 

Foto: Ieskats "Riga Pride 2023" koncertā

Kāpēc atbalstīt praidu? Lūk, kāds ir TVNET GRUPA stāsts. 

2019. gada augustā visā Eiropas Savienībā jau trešo reizi norisinās visaptveroša LGBTQ aptauja, lai apkopotu LGBTQ cilvēku pieredzes, uzskatus un bažas. Iegūtā informācija veidos politikas, lai turpmāk aizsargātu un veicinātu LGBTQ cilvēku tiesības. Aptauju organizē Eiropas savienības Pamattiesību aģentūra (FRA).

9. novembrī Saeima galīgajā lasījumā pieņēma tieslietu ministres Ineses Lībiņas-Egneres (JV) virzīto likumprojektu pakotni, ar kuru Latvijā no 2024. gada vidus paredzēts ieviest jaunu tiesību institūtu - partnerību, kas būs arī veids, kā savas attiecības legalizēt un juridiski sakārtot viena dzimuma pāriem.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu