Vai Porziņģim priekšā ir vēl viens maiņas darījums?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Kristaps Porziņģis
Kristaps Porziņģis Foto: AFP / Scanpix

Līdz ar Nacionālās basketbola asociācijas (NBA) kluba Vašingtonas "Wizards" pārmaiņām vadības līmenī un sliekšanos pārbūves virzienā, pārmaiņu priekšā varētu nonākt arī latviešu basketbolists Kristaps Porziņģis.

Vēl pirms aptuveni mēneša apskatnieku vidū valdīja uzskats, ka Kristaps Porziņģis atteiksies no sava līguma 36 miljonus ASV dolāru vērībā un parakstīs jaunu ilgtermiņa kontraktu ar "Wizards".

"Wizards" komandas jaunais stūrmanis Maikls Vaingers vairākkārt ir licis noprast, ka komanda dosies pārbūves virzienā. Pazīstamais NBA apskatnieks Šams Šaranja trešdien ziņoja, ka "Wizards" un komandas apmaksātākais spēlētājs Bredlijs Bīls kopīgi strādā pie potenciāla maiņas darījuma.

Savukārt "Sportac" apskatnieks Kīts Smits norādījis, ka arvien reālāks šķiet scenārijs, kurā Porziņģis tomēr izvēlas izmantot savu spēlētāja opciju.

"Scenārijs, kas kļūst arvien aktuālāks: Kristaps Porziņģis izmanto 36 miljonus vērto spēlētāja opciju. Vecā menedžmenta vadībā vispārpieņemtais viedoklis bija tāds, ka viņš neizmantos spēlētāja opciju un parakstīs jaunu ilgtermiņa darījumu ar Vašingtonu. Tagad viņš varētu paņemt garantēto naudu un kļūt par brīvo aģentu 24. gada vasarā," rakstīja Smits.

Ja "Wizards" ir gatava aizmainīt Bīlu, tad Latvijas basketbolista paturēšana sastāvā nebūtu pārlieku loģisks lēmums. Ja Porziņģis izmantos spēlētāja opciju, tad nevar izslēgt, ka atkārtosies 2017. gada Krisa Pola scenārijs. Toreiz Pols arī izmantoja spēlētāja opciju, kā rezultātā Losandželosas "Clippers" varēja viņu iekļaut maiņas darījumā uz Hjūstonas "Rockets".

Šāds scenārijs šķiet loģisks vēl vairāku citu iemeslu dēļ. NBA savulaik populārs bija tā sauktais "sign-and-trade" darījums, kas nozīmē, ka brīvais aģents paraksta jaunu līgumu ar savu līdzšinējo komandu un nekavējoties tiek aizmainīts. Bet tādā gadījumā spēlētājs nevar kandidēt uz piecu gadu līgumu. Tāpat 2017. gadā pieņemtie noteikumi paredz, ka tikai vienam no jaunajā līgumā iestrādātajiem gadiem ir jābūt ar pilnībā garantētu algu.

Līdz ar to "sign-and-trade" scenārijs nav pārāk draudzīgs spēlētājam. Basketbolistam finansiāli drošāks variants ir izmantot spēlētāja opciju un tad vienoties par maiņas darījumu uz citu komandu.

Vēl viens aspekts, ko jāņem vērā - teju neviena komanda, izņemot Hjūstonas "Rockets", šobrīd pa tiešo nevar atļauties Porziņģa potenciālo 40+ miljonu algu sezonā. NBA finanšu analīzes portāls "Sportac" skaidro, ka gadījumā, ja tiek atskaitīti visi ne garantētie līgumi, kā arī tiek atteiktas klubam piederošās spēlētāju līgumu opcijas, līdzekļi potenciālam 40 miljonu līgumam pietiek vēl vienai komandai - Jūtas "Jazz".

Foto: Ekrānuzņēmums no "Sportac"

Piezīme - sarkanā krāsā ierāmētā sadaļa ir līdzekļi, kurus konkrētie klubi var izbrīvēt, nepagarinot līgumus ar spēlētājiem, kuru kontraktos ir komandas opcija, kā arī atbrīvojot basketbolistus, kuru līgumi nav garantēti.

Līdz ar to Porziņģim nebūtu sevišķi daudz opciju brīvā aģenta statusā. Savukārt maiņas darījumā, kas, protams, būtu interesants arī Vašingtonas komandai, viņš var nonākt arī čempionu kalibra vienībā. Neviena no augstāk redzamajām vienībām reālistiski par tādu nav uzskatāma.

Visbeidzot - lēmumu pieņemšanas termiņš līgumu opciju sakarā ir 29. jūnijs. Ja Porziņģa sakarā lēmums būtu tik vienkāršs kā neizmantot spēlētāja opciju un izmēģināt savu laimi brīvo aģentu tirgū, tad tas, visticamāk, jau būtu pieņemts.

Protams, Porziņģis, šovasar nenoslēdzot jaunu ilgtermiņa līgumu, riskē, ka viņa vērtība nākamajā sezonā varētu nokristies. Tajā pašā laikā, kā redzams, brīvo aģentu tirgus nebūt nav "apsolītā zeme", tāpēc spēlētāja opcijas izmantošana un maiņas darījums šķiet pavisam loģisks solis. Pēc tam Porziņģis ar savu jauno klubu var sēsties pie pārrunu galda, lai vienotos par jaunu ilgtermiņa līgumu.

Šobrīd Porziņģa izvēle izmantot spēlētāja opciju un pārbūves jūtīs esošās "Wizards" lēmums viņu neilgi pēc tam aizmainīt jau izskatās pēc paša reālākā un arī, no abu pušu perspektīvas skatoties, racionālākā lēmuma.

Porziņģis savas karjeras laikā divas reizes ir ticis aizmainīts. 2019. gadā janvārī viņš maiņas darījumā no Ņujorkas "Knicks" pārcēlās uz Dalasas "Mavericks", bet 2022. gada februārī Dalasas vienība viņu aizmainīja uz Vašingtonas "Wizards".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu