"Šo darbu vienkārši nevar darīt skaidrā." Krievijas amatpersonu alkohola patēriņš sasniedz jaunas virsotnes

Foto: Mikhail Starodubov/Shutterstock
Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Kopš Krievija pērn iebruka Ukrainā, no psiholoģiskām problēmām cieš ne tikai Krievijas karotāji, bet arī varai pietuvināti ierēdņi un uzņēmēji. Viņi ar stresu lielākoties izvēlas cīnīties, lietojot alkoholu. Krievijas neatkarīgais laikraksts "Verstka" pētījis Krievijas amatpersonu paradumus saistībā ar alkoholu, tostarp kādi ir viņu iecienītākie dzērieni un vai pats Kremļa saimnieks Vladimirs Putins lieto grādīgos dzērienus.

Krievijā gubernatora vietnieki un augstāk stāvošas amatpersonas dzer. Un daudz. Lai gan "Verstka" avoti nebija vienoti savās definīcijās par alkoholismu, visi sacīja, ka Kremlim pietuvinātie cilvēki, Federālās asamblejas un reģionālo varas iestāžu amatpersonas dzer regulāri. "Viņi bieži nokavē sanāksmes, ierodas pasākumos piedzērušies un lieto nelegālas vielas," sacīja viens avots.

"Iepriekš prezidenta administrācijā ne visi sāka savu dienu ar glāzi degvīna," saka kāds avots. "Tagad es zinu aizvien vairāk šādu cilvēku, un dažiem glāze ir pārvērtusies pudelē."

Kāds cits avots laikrakstam izstāstīja par kādu reģiona gubernatoru, kuram ir īpaši spēcīga alkohola problēma. Viņš vairs nespēj funkcionēt bez grādīgajiem dzērieniem, un atkarība ir tik kritiska, ka viņš pat ir palaidis garām Federālās Asamblejas sanāksmes, uz kurām viņu aicinājis Putins.

Arī iepriekš šim gubernatoram bija alkohola atkarība, taču pēdējā laikā viņš ir "pilnībā sajucis prātā", apgalvo avots. "Diena sākas ar vai nu viņa meklēšanu, vai centieniem viņu uzmodināt ar zvaniem. Tam pat ir norīkota speciāla persona."

Tad gubernators tiek nogādāts darba vietā, ja tajā dienā viņa klātbūtne ir nepieciešama administrācijai. Viņš piedzeras "tikai ar konjaku", parādās dažās tikšanās reizēs, tomēr minimāli tajās iesaistās un "sēž kā zombijs". Pēc sapulcēm viņš gaida pusdienas, bet ne bez dzēriena. Un pēc tam viņš turpina dzert grādīgos dzērienus un parasti dodas uz restorānu pilsētā vai pirti līdz pat naktij, stāsta avots.

Gadījumā, ja ierodas svarīgi viesi, reģiona vadītāja asistenti ir sagatavojuši speciālas procedūras savam priekšniekam, piemēram, aukstu dušu un katetru.

Gubernatora stāvoklis viņa asistentus ļoti uztrauc, avots uzsver. "Viņš vienmēr dzēris, bet ne šādi," norādīja kāds cits gubernatoram pietuvināts cilvēks, kurš pauda, ka problemātisko uzvedību izraisījušas "ziņas, spiediens no Kremļa un vietējā elite".

Sazinoties ar laikrakstu, kāds reģionālais gubernatora vietnieks no Urāliem atzina, ka ir bijis piedzēries kopš kara sākuma, piebilstot, ka atmest dzeršanu bijis neiespējami, taču tagad viņš to uzskata par normu. Kad parādījās ziņas par Ukrainas pretuzbrukumu, amatpersona pārtrauca atbildēt laikrakstam.

Atkarības tiek slēptas

Stāsts par alkoholismu Krievijas augstāko amatpersonu aprindās nebūtu pilnīgs bez eksprezidenta Dmitrija Medvedeva pieminēšanas. Baumas par viņa dzeršanas paradumiem izplatījās diezgan ātri pēc tam, kad viņš sāka asi kritizēt Rietumus un tos, kas iestājas pret karu.

Daudzi slēpj savas alkoholisma problēmas. Viens īpaši bēdīgi slavens gadījums ir Krievijas ārkārtas gadījumu ministra Jevgeņija Ziničeva nāve. Viņš mira 2021. gada septembrī civilās aizsardzības mācībās Arktikas pilsētā Noriļskā. Ministrija paziņoja, ka Ziničevs gājis bojā, mēģinot glābt režisoru Aleksandru Meļņiku, kurš kopā ar viņu nomira incidentā. Patiesībā, kā laikrakstam norādīja divi avoti, kas labi zināja, kas atgadījies, ministrs un visi viņu pavadošie bija piedzērušies, un patiesībā režisors bijis tas, kurš centies glābt ministru, kas bija paslīdējis un iekritis ūdenī.

"Valsts mediji Ziničeva nāvi nodēvēja par varonīgu," atzīmēja avots. "Vai nebūtu bijis labāk, ja viņi būtu rakstījuši patiesību?"

Par varonību un drosmi Ziničevam pēcnāves kārtā tika piešķirts Krievijas varoņa tituls.

Turpina atslābt arī ar Rietumu grādīgajiem

Kamēr Putins izceļ savu apņemšanos ievērot veselīgu dzīvesveidu, viņa oficiālie banketi liecina par ko citu. Kāda reģiona gubernatora vietnieks laikrakstam atklāj, ka katrs viesis izdzer vidēji pusotru līdz divas pudeles, lai gan agrāk katram tikusi atvēlēta viena.

"Verstka" atklāj arī to, kādi ir augstu stāvošo amatpersonu iecienītie dzērieni: konjaks, šampanietis un vīns, kā liecina saraksts ar dzērieniem, kas iegādāti pēdējā laika valdības sarīkojumiem. Vienā pasūtījumā bija iekļauts arī degvīns, kas importēts no Spānijas, Francijas un Itālijas, aptuveni 5 miljonu rubļu (gandrīz 55 tūkstošu eiro) vērībā. "Ne karš, ne sankcijas, kas tam sekoja, nav spējušas apturēt alkohola konveijeru uz Krieviju.

Tieši pretēji – daudzi Rietumu uzņēmumi, kuri ir sacījuši, ka pametīs Krievijas tirgu, nekad šo solījumu neizpildīja," izcēla kāds avots.

Starp šādiem uzņēmumiem ir franču viskija, ruma un konjaka ražotājs "Pernod Richard" un čehu brūvētavas "Budweiser Budvar". Gandrīz visos valdības birojos Maskavā ir īpaši dārga alkohola krājumi.

Ir pat augsta līmeņa amatpersonas un uzņēmēji, kas paši dzen kandžu, piemēram, oligarhs Genādijs Timčenko. Savukārt Medvedevs, saskaņā ar vairāku avotu teikto, dāvina savu paštaisīto brūvējumu valdības locekļiem un ārvalstu līderiem.

Pēc Ukrainas pretuzbrukuma sākuma un aresta ordera pret Putinu izsludināšanu birokrāti un elites locekļi sākuši dzert tādus grādīgos dzērienus kā "Grey Goose" no Francijas un "Belvedere" no Polijas, sacīja avoti no Maskavas.

"Visbiedējošākais ir tas, ka tagad pat sievietes ir sākušas dzert bez kautrēšanās," izcēla viens no avotiem.

Ko par to saka Putins?

Sešus mēnešus pēc kara sākuma Kremļa saimnieks izlēma pievērsties alkoholisma problēmai Krievijā. Tas ir kas tāds, ko viņš darījis vien retos gadījumos. "Mums nevajadzētu paslaucīt notiekošo zem paklāja [..], mums ir jārisina vissmagākās problēmas," sacīja Putins. Vēlāk, pēc tikšanās ar citu gubernatoru, viņš sacīja, ka cīņā ar alkoholismu neko nevajadzētu aizliegt un ka nevajadzētu pārāk pacelt cenas.

Tieši pretēji, Putins uzsvēra, ka vajadzētu būt "veselīgu dzīvesveidu ierosinošai propagandai" un ka nepieciešams "uzlabot fizisko aktivitāšu infrastruktūru".

Putins esot īpaši noraizējies par viņam pietuvināto cilvēku dzeršanas paradumiem, kuri tādējādi cenšas tikt galā ar sankciju un kara radīto stresu. Kremļa saimnieks saka, ka viņiem būtu jāspēj bez problēmām tikt galā ar darbu arī skaidrā prātā.

Lai gan daudz par Putina dzeršanas paradumiem nav zināms, tiek runāts, ka viņš gandrīz nekad nedzerot.

Kāds avots atklāj, ka diktators "skatās uz tiem, kas dzer, piedzeras un nav moži pašā rīta agrumā, ar nicinājumu". 

Tikmēr daži avoti saka, ka viņš ir zināma līmeņa vīna pazinējs un diezgan liels alus cienītājs.

Alkohols nav vienīgais

Kamēr alkohols viennozīmīgi ir populārākais eskeipisma veids Krievijas augstu stāvošo amatpersonu vidū, tas noteikti nav vienīgais. Kā izcēla kāds avots, birokrātus var iedalīt trīs dažādās grupās pēc tā, kā viņi tiek galā ar kara izraisīto stresu. "Lielākā daļa ir tie, kas akli seko Putinam, klusām dara savu darbu un neko nesaka, pat nedomā neko tādu, kas varētu izskatīties pēc tā, ka viņi apšauba savus uzdevumus."

Otrā grupa ir tie, kas uzskata, ka valsts ir "attapusies strupceļā, un netic, ka vairs ir kāda jēga darbam". Lielākā daļa šajā grupā ir "godīgi darbinieki", kas ir pavadījuši "gadus, veidojot savu reputāciju". Tagad viņi vienkārši strādā, lai izpildītu savus pamata pienākumus, novēršot domas ar "alkoholu, sportu un seksu".

Trešā grupa rod mierinājumu ar "labajiem darbiem", piemēram, nodrošinot kādai seniorei malku ziemai vai salabojot viņas piemājas ceļu, sacīja avots.

Valdības ierēdņi redzēja, ka situācija turpina pasliktināties, centās to labot, bet gana ātri saprata, ka viņu iespējas ir ārkārtīgi ierobežotas. "Tāpēc, ar dažiem izņēmumiem, viņi vai nu zog tā, it kā nebūtu rītdienas, ļaujas dzeršanai un seksam, vai aizraujas ar sportu."

Kāds cits avots sacījis, ka "vairums saprot, ka viņu darbībām nav nozīmes. Tāpēc to vienkārši nevar darīt skaidrā".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu